Assam Prelims PSC 2009 Solved Paper (Part 4 of 10)

  1. Science of improving human race is

    1. eugenics

    2. epigenesis

    3. epistasis

    4. euthenics

    Answer: a

  2. A photon will have less energy, if its

    1. amplitude is higher

    2. frequency is higher

    3. wavelength is longer

    4. wavelength is shorter

    Answer: c

  3. Liquefied petroleum gas (LPG) is mainly a mixture of

    1. propane and butane

    2. butane and isobutane

    3. propane and isobutane

    4. propane and tetralin

    Answer: a

  4. One of the elements of direct democracy is

    1. refrendum

    2. equality

    3. free and fair election

    4. universal adult franchise

    Answer: a

  5. ‘Purna Swaraj’ resolution of the Congress was adopted on

    1. 26th January, 1930

    2. 26th January, 1931

    3. 26th January, 1929

    4. 26th January, 1932

    Answer: a

  6. Article 80 of the Indian Constitution deals with the formation of the

    1. Rajya Sabha

    2. Lok Sabha

    3. Legislative Council

    4. District Council

    Answer: a

  7. The Fundamental Duties were incorporated into the Constitution of India on the basis of the recommendation of

    1. S. V. Singh Committee

    2. Swaran Singh Committee

    3. C. Hanumantha Rao Committee

    4. None of the above

    Answer: b

  8. In the formal sense, Panchayati Raj was established in Assam in the year

    1. 1961

    2. 1962

    3. 1963

    4. 1964

    Answer: d

  9. The Planning Commission in India was established by

    1. an act of the Parliament

    2. the Constitution of India

    3. resolution of the Central Government

    4. presidential order

    Answer: c

  10. Which of the following methods is not provided by the Citizenship Act, 1955 to acquire Indian citizenship?

    1. By birth

    2. By descent

    3. By registration

    4. By exercising right to vote

    Answer: d