Assam Prelims PSC 2009 Solved Paper (Part 7 of 10)

  1. The first tea company established in Assam was

    1. Jorhat Tea Company

    2. Assam Company

    3. Assam-Bengal Tea Company

    4. None of the above

    Answer: b

  2. The Indian National Congress was founded during the viceroyalty of

    1. Lord Canning

    2. Lord Dufferin

    3. Lord Amherst

    4. Lord Curzon

    Answer: b

  3. ‘Do or Die’ was the slogan during

    1. the Swadeshi Movement

    2. the Non-Cooperation Movement

    3. the Civil Disobedience Movement

    4. the Quit India Movement

    Answer: d

  4. Which of the following Land Settlement Systems was followed in Assam?

    1. Ryotwari

    2. Zamindari

    3. Mahalwari

    4. None of the above

    Answer: a

  5. A O Hume was a

    1. scientist

    2. social worker

    3. civil servant

    4. military commander

    Answer: c

  6. The capital of British India was shifted to Delhi in the year

    1. 1908

    2. 1911

    3. 1937

    4. 1947

    Answer: b

  7. Indian National Army was headed by

    1. Netaji Subhas Chandra Bose

    2. General Cariappa

    3. A. G. Khan

    4. M N Roy

    Answer: a

  8. The Swadeshi Movement started during

    1. Anti Bengal Partition Movement

    2. Non-Cooperation Movement

    3. Civil Disobedience Movement

    4. None of the above

    Answer: a

  9. If the deepest parts of the ocean are about 10 kilometers and the radius of the earth is about 6400 kilometers, then the depth of the ocean would represent what percentage of the earth's radius?

    1. Less than 1%

    2. About 5%

    3. About 10%

    4. None of the above

    Answer: a

  10. How are latitude and Iongitilde lines drawn on a globe of the earth?

    1. Latitude lines are parallel and longitude lines meet at the equator

    2. Longitude lines are parallel and latitude lines meet at the equator

    3. Latitude lines arc parallel and longitude linea meet at the poles

    4. longitude lines are parallel and latitude lines meet at the poles

    Answer: c