Assam Prelims PSC 2009 Solved Paper (Part 8 of 10)

  1. Which radioactive isotope is most useful for nuclear power generation?

    1. Uranium-238

    2. Uranium-235

    3. Carbon-14

    4. Rubidium-87

    Answer: a

  2. The third most abundant gas in the atmosphere is

    1. argon

    2. carbon dioxide

    3. helium

    4. hydrogen

    Answer: a

  3. Where is the headquarters of WTO?

    1. New York

    2. Geneva

    3. Rome

    4. Paris

    Answer: b

  4. Who authored the book, India from Midnight to Millennium?

    1. Khushwant Singh

    2. Mira Nair

    3. Sashi Tharoor

    4. Arun Jaitley

    Answer: c

  5. The first regular census in India was carried out in the year

    1. 1861

    2. 1881

    3. 1901

    4. 1911

    Answer: b

  6. Who was the first Secretary-General of UNO?

    1. Dag Harnrnarakjcld

    2. U Thant

    3. Trygve Lie

    4. Javier Perez de Cuellar

    Answer: c

  7. Indira Gandhi Centre for Atomic Research is Located at

    1. Trombay

    2. Kalpakkam

    3. Tarapore

    4. Jaduguda

    Answer: b

  8. The Bhakra Dam is located in

    1. Himachal Pradesh

    2. Haryana

    3. Punjab

    4. Uttar Pradesh

    Answer: a

  9. Which planet takes more time to complete one rotation on its axis than to complete one revolution around the sun?

    1. Mercury

    2. Venus

    3. Mars

    4. Jupiter

    Answer: n/a

  10. Who chairs the Planning Commission in India?

    1. The President of India

    2. The Vice-President of India

    3. The Prime Minister of India

    4. None of the above

    Answer: c