Assam Prelims PSC 2009 Solved Paper (Part 9 of 10)

  1. Sanjukta Panigrahi was the popular exponent of which Indian clasaical dance form?

    1. Kathak

    2. Kathllkali

    3. Bharat Natyam

    4. Odissi

    Answer: d

  2. Swine flu is caused by

    1. bacteria

    2. virus

    3. protozoa

    4. fungi

    Answer: b

  3. How many members are there in the Rajya Sabha from Assam?

    1. 7

    2. 5

    3. 8

    4. 6

    Answer: a

  4. The States which have common boundaries with Bangladesh are

    1. Bihar, West Bengal, Tripura, Assam

    2. Manipur, Tripura, Assam, Meghalaya, West Bengal

    3. West Bengal, Assam, Meghalaya, Tripura, Mijoram

    4. Manlpur, Assam, Meghalaya, Tripura

    Answer: c

  5. The average gradient of the Brahamaputra within Assam is

    1. 18 cm/km

    2. 20 cm/km

    3. 13 cm/km

    4. 10 cm/km

    Answer: n/a

  6. Find the odd pair out:

    1. Dheer beel: Dhubri district

    2. Khamrenga beel: Kamrup (M)

    3. Tamranga beel: Bongaigaon district

    4. Mer beel: Jorhat district

    Answer: n/a

  7. Clouded leopard and capped langur are important animals of

    1. Manas National Park

    2. Nameri Wildlife Sanctuary

    3. Pobitora Wildlife Sanctuary

    4. Boronodi Wildlife Sanctuary

    Answer: n/a

  8. The slogan of the Commonwealth Games-2010 held in New Delhi was

    1. Get out and play

    2. Come here and play

    3. Come out and play

    4. Jiyo Utho Badho

    Answer: c

  9. The per capita income of Assam been calculated to be as

    1. Rs. 14, 500

    2. Rs. 11, 600

    3. Rs. 10, 200

    4. Rs. 8, 300

    Answer: n/a

  10. The National Highway 1 connects

    1. New Delhi and Mumbai

    2. Kolkata and Amritsar

    3. Jammu and New Delhi

    4. Srinagar and Thiruvananthapuram

    Answer: n/a