BPSC Combined Competitive Exam 2008 Prelims Solved Paper

  1. What is sequence number of Ms. Pratibha Patil as President of the Republic of India?

    1. 10th

    2. 11th

    3. 12th

    4. 13th

    Answer: c

  2. A bill presented in Parliamnet becomes an Act after-

    1. It is passed by both the house

    2. The President ahs given his Assent

    3. The Prime Minister has signed it.

    4. The supreme court has declared it to be within the competence of the Union.

    Answer: b

  3. According to our constitution, the Rajya Sabha-

    1. is dissolved once in two years

    2. is dissolved every five years

    3. is dissolved every six years

    4. is not subject of dissolution

    Answer: d

  4. A high court Judge Address his letter of resignation to-

    1. The President

    2. The Chief Justice of India

    3. The Chief Justice of his High Court

    4. The Governor of the Stae

    Answer: a

  5. As a non member who can participate in the proceedings of either house of parliament

    1. Vice President

    2. Chief Justice

    3. Attorney General

    4. Chief Election commissioner

    Answer: c

  6. Fundamnetal duties were incorporated in the constitution of India by the-

    1. 32nd Amendment Act

    2. 42nd Amendment Act

    3. 15th Amendment Act

    4. 46th Amendment Act

    Answer: b

  7. How many languages are recognised as regional languages in the constitution?

    1. 12

    2. 13

    3. 14

    4. 22

    Answer: d

  8. Consider the following words-

    1. Socialist

    2. Democratic

    3. Sovereign

    4. Secular

      1. 3, 1, 4 and 2

      2. 3, 4, 1 and 2

      3. 3, 4, 2 and 1

      4. 4, 1, 3 and 2

      Answer: a

  9. In which house is the presiding officer not a member of that house?

    1. Lok Sabha

    2. Rajya Sabha

    3. Vidhan Sabha

    4. Vidhan Parishad

    Answer: b

  10. By which constitutional amendment bill was the voting age reduced from 21 years to 18 years?

    1. 48th

    2. 57th

    3. 61st

    4. 63rd

    Answer: c

  11. If the position of President and Vice President are vacant, who officiates as the president of India?

    1. The Prime Minister

    2. The Chief Justice of India

    3. The Speaker of Lok Sabha

    4. None of these

    Answer: b

  12. A panchayat samiti at the Block level is

    1. An Advisory body

    2. An administrative authority

    3. A consultant committee

    4. A supervisory authority

    Answer: b

  13. According to the World Bank's development report, the the position of the Indian economy in the world is the

    1. Largest

    2. Smallest

    3. Second Smallest

    4. Fifth Largest

    Answer: d

  14. If the cash reserve ratio is lowered by the RBI, it's impact in credit creation will be-

    1. Increase it

    2. Decrease it

    3. No impact

    4. None of the other

    Answer: a

  15. Indian Development Forum (IDF) was earlier known as:

    1. Aid India Consortium

    2. Aid India Bank

    3. World Bank

    4. None of the above

    Answer: a

  16. It will be true to classify India as

    1. A food deficit economy

    2. A labour surplus economy

    3. A trade surplus economy

    4. A capital surplus economy

    Answer: b

  17. MODVAT is related to-

    1. Sales tax

    2. Wealth tax

    3. Income tax

    4. Excise Duty

    Answer: d

  18. The eleventh plan objective is-

    1. Removal of poverty

    2. Inclusive growth

    3. Growth with social-justice

    4. Development of minorities

    Answer: b

  19. Rainbow revolution is related with-

    1. Green revolution

    2. White revolution

    3. bLue revolution

    4. All of the above

    Answer: d

  20. The one rupee note bears the signature of the

    1. Secretary, minister of finance

    2. Governor RBI

    3. Finance minister

    4. None of these

    Answer: a

  21. The period of plan-holiday in India was

    1. 1962 − 65

    2. 1966 − 69

    3. 1969 − 72

    4. 1972 − 75

    Answer: b

  22. The Rolling Plan concept in national planning was introduced by-

    1. Indira Gandhi

    2. The national front Government

    3. The Janata Governement

    4. Rajiv Gandhi

    Answer: c

  23. Second green revolution will be related with-

    1. hyvs

    2. Wheat

    3. Rice

    4. Bio-Technology

    Answer: c

  24. Fiscal deficit is-

    1. Total expenditure-Revenue receipts

    2. Revenue expenditure-Revenue receipts

    3. Capital Expenditure-Capital receipts-Borrowings

    4. Sum of Budget deficit and Govt's market borrowings

    and liabilities.

    Answer: d

  25. The infant moratality rate of Bihar State is-

    1. More than Jharkhand

    2. Equal to Jharkhand

    3. Less than Jharkhand

    4. Equal to all India

    Answer: c