BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 1 of 15)

  • Previous
  1. In which country is ‘Takla Makan’ desert situated?

    1. Kazakhstan

    2. Turkmenistan

    3. Uzbekistan

    4. China

    Answer: d

  2. Which strait connects Red Sea and Indian Ocean?

    1. Bab-el-Mandeb

    2. Hormuz

    3. Bosporus

    4. Malacca

    Answer: a

  3. Where is ‘Ninety East Ridge’ situated?

    1. Pacific Ocean

    2. Indian Ocean

    3. Atlantic Ocean

    4. Arctic Ocean

    Answer: b

  4. Which of the following is not a capital city?

    1. Canberra

    2. Sydney

    3. Wellington

    4. Riyadh

    Answer: b

  5. The highest coal-producing country in the world is

    1. India

    2. USA

    3. China

    4. Russia

    Answer: c

  6. Folding is the result of

    1. epeirogenetic force

    2. Coriolis force

    3. orogenetic force

    4. exogenetic force

    Answer: c

  7. Amritsar and Shimla are almost on the same latitude, but their climate difference is due to

    1. the difference in their altitudes

    2. their distance from sea

    3. snowfall in Shimla

    4. pollution in Amritsar

    Answer: a

  8. Coal mines in Jharkhand are located at

    1. Jharia

    2. Jamshedpur

    3. Ranchi

    4. Lohardaga

    Answer: a

  9. Major source of oceanic salinity is

    1. rivers

    2. land

    3. wind

    4. ash from volcanoes

    Answer: n/a

  10. The large States of India in the order of area are

    1. Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra

    2. Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra

    3. Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh

    4. Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan

    Answer: a

Discussions & Questions

  • Mathematics questions papers for BPSC MAINS ( - on ))

    1 Answer

    A lots of papers have been included for BPSC so please check back the exam papers section.

    - on

  • How to prepare BPSC? ( - on ))

    1 Answer

    You must be sure about the optionals that you want to take, have a sound knowledge of the sate current affairs and prepare in a systematic format.

    - on