BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 12 of 15)

  1. ‘AVAHAN’ the Indian segment of ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ is engaged in the prevention of

    1. dengue

    2. polio

    3. HIV/AIDS

    4. filariasis

    Answer: c

  2. A recently held underwater meeting has drawn attention world over. The meeting was held by

    1. Some Somali pirates to make a new strategy for capturing ships for ransom

    2. Some environmental scientists for promoting awareness for saving water

    3. some activists environmental awareness for promoting against air pollution

    4. The cabinet of a country to highlight the threat of rising sea level for any country

    Answer: d

  3. Which one of the following cities is not located on the bank of river Ganga?

    1. Fatehpur

    2. Bhagalpur

    3. Uttarkashi

    4. Kanpur

    Answer: c

  4. Which one of the following is a human right as well as a fundamental right under the Constitution of India?

    1. Right to Information

    2. Right to Work

    3. Right to Education

    4. Right to Housing

    Answer: c

  5. The time at Cairo is 2 hours ahead of Greenwich. Hence, it is located at

    1. 30° W longitude

    2. 30° E longitude

    3. 28° E longitude

    4. 28° W longitude

    Answer: b

  6. The headquarters of International Court of Justice is at

    1. Hague

    2. New York

    3. Geneva

    4. Paris

    Answer: a

  7. In the world's best countries'list, compiled by the reputed ‘News Week’ magazine in 2010, the first position went to Finland. What was the rank of India?

    1. 17

    2. 48

    3. 66

    4. 78

    Answer: d

  8. Which university was ranked first in the list of 2010 Academic Rankings of the World Universities?

    1. Jawaharlal Nehru University, India

    2. Cambridge University, Britain

    3. Harvard University, USA

    4. Massachusetts Institute of Technology, USA

    Answer: c

  9. Which date is known as ‘Diabetes Day’

    1. 14th February

    2. 14th May

    3. 14th September

    4. 14th November

    Answer: d

  10. In which country, Ms. Julia Gillard was made the first woman Prime Minister in the year 2010?

    1. Australia

    2. Canada

    3. Germany

    4. Poland

    Answer: a