BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 13 of 15)

  1. Which country's parliament has banned ‘Burqa’ by passing a law on 14th September, 2010?

    1. USA

    2. France

    3. Italy

    4. Holland

    Answer: b

  2. Mr. Arjun Munda was on September 11, 2010 sworn in as the Chief Minister of Jharkhand. How many MLAs in the 81-member Assembly supported him?

    1. 41

    2. 50

    3. 45

    4. 55

    Answer: b

  3. Mr. P J Thomas has been appointed as the Central Vigilance Commissioner on September 7, 2010. He is an IAS Officer of the following State's cadre

    1. Assam

    2. Karnataka

    3. Kerala

    4. Tamil Nadu

    Answer: c

  4. What was the maximum amount which has been provided as financial autonomy by the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises of Union Government to the ‘Mini Ratna’ category I?

    1. Rs. 250 crore

    2. Rs. 350 crore

    3. Rs. 400 crore

    4. Rs. 500 crore

    Answer: d

  5. When was the Right to Education added through the amendment in the Constitution of India?

    1. 1st April, 2010

    2. 1st August, 2010

    3. 1st October, 2010

    4. 1st December, 2010

    Answer: a

  6. Match the achievements of India in the XVI Asian Games, 2010:

    1. Rank P. 14

    2. Gold Q. 33

    3. Silver R. 06

    4. Bronze S. 17

    Correct match is:

    1. Q R P S

    2. R P S Q

    3. P Q R S

    4. S R P Q

    Answer: c

  7. To which institute, Shubha Tole, the first woman awardee of prestigious Shanti Swarup Bhatnagar Prize, 2010 in the field of Science, belongs?

    1. Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai

    2. Indian Institute of Science Education and Research, Pune

    3. Indian Institute of Technology, Kanpur

    4. Indian Institute of Science, Bengaluru

    Answer: a

  8. Which Indian was honoured by the ‘World Statesman Award, 2010’

    1. Mrs. Sonia Gandhi

    2. Atal Bihari Vajpayee

    3. Dr. Manmohan Singh

    4. Lal Krishna Advani

    Answer: c

  9. India's Third Research Centre at Antarctica is name as

    1. Bharti

    2. Swagatam

    3. Hindustan

    4. Maitri

    Answer: a

  10. In Commonwealth Games, 2010, India won 101 medals. Out of them, how many medals have been received by team events, women and men respectively?

    1. 0, 37, 64

    2. 2, 35, 64

    3. 1, 37, 63

    4. 1, 36, 64

    Answer: b