BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 14 of 15)

  1. Which of the following is a Harappan port?

    1. Alexandria

    2. Lothal

    3. Mahasthangarh

    4. Nagapattanam

    Answer: b

  2. The Gupta emperor who defeated the ‘Hunas’ was

    1. Samudragupta

    2. Chandragupta II

    3. Skandagupta

    4. Ramgupta

    Answer: c

  3. What is the name of Kalhana's book?

    1. Arthashastra

    2. Indica

    3. Purana

    4. Rajtarangini

    Answer: d

  4. Which inscription tells about the various achievements of Rudradaman I?

    1. Junagarh

    2. Bhitari

    3. Nasik

    4. Sanchi

    Answer: a

  5. Who was the first ruler of the Slave dynasty?

    1. Qutubuddin Aibak

    2. Iltutmish

    3. Razia

    4. Balban

    Answer: a

  6. Who was the ruler of Devgiri at the time of Alauddin Khalji's invasion?

    1. Prataprudra bev

    2. Ramchandra Dev

    3. Malik Kafoor

    4. Rana Ratan Singh

    Answer: b

  7. Who of the following Muslim rulers abolished the pilgrimage tax?

    1. Bahalol Lodi

    2. Sher Shah

    3. Humayun

    4. Akbar

    Answer: d

  8. What was ‘Dar-ul-Shafa’ established by Firoz Tughlaq?

    1. An alms house

    2. A free hospital

    3. A library

    4. A guesthouse for pilgrims

    Answer: b

  9. The ‘Permanent Settlement’ was made with

    1. Zamindars

    2. village communities

    3. Muqaddamas

    4. peasants

    Answer: a

  10. Who was the founder of Prarthana Samaj?

    1. Atmaram Panduranga

    2. Tilak

    3. Annie Besant

    4. Rasbihari Ghosh

    Answer: a