BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 3 of 15)

  1. Congress passed the ‘Swaraj’ resolution in the year 1905. The purpose of the resolution was

    1. right to make a constitution for themselves but it was not done

    2. to secure self-rule

    3. responsible government

    4. self-government

    Answer: b

  2. The Provincial were constituted Act of Governments under the

    1. 1935

    2. 1932

    3. 1936

    4. 1947

    Answer: a

  3. The Indian comprises of Constitution

    1. 395 Articles, 22 Parts and 12 Schedules

    2. 371 Articles, 21 Parts and 11 Schedules

    3. 372 Articles, 20 Parts and 7 Schedules

    4. 381 Articles, 23 Parts and 8 Schedules

    Answer: a

  4. The Rajya Sabha consists of

    1. 280 members of which 20 members are nominated by the President of India

    2. 275 members of which 18 members are nominated by the President of India

    3. 250 members of which 12 members are nominated by the President of India

    4. 252 members of which 12 members are nominated by the President of India

    Answer: c

  5. January 26 was selected as the date for the inauguration of the Constitution, because

    1. the Congress had observed it as the Independence Day in 1930

    2. on that day the Quit India Movement was started in 1942

    3. it was considered to be an auspicious day

    4. None of the above

    Answer: a

  6. The Public Accounts Committee submits its report to

    1. the Comptroller and Auditor General

    2. the Speaker of the Lok Sabha

    3. the Minister of Parliamentary Affairs

    4. the President of India

    Answer: b

  7. Of the following statements, which one is not correct?

    1. The Rajya Sabha is powerless in money matter

    2. Money Bills originate in the Rajya Sabha

    3. The Rajya Sabha has to pass Bills within 14 days after they are passed by the Lok Sabha

    4. The Rajya Sabha may pass or return the Money Bill with some recommendations to the Lok Sabha

    Answer: b

  8. Which of the following rights conferred by the Constitution of India is also available to non-citizens?

    1. Right to constitutional remedies

    2. Freedom to speech

    3. Freedom to move and settle in any part of the country

    4. Freedom to acquire property

    Answer: a

  9. Who is the head of the National Defence Committee?

    1. Home Minister

    2. Prime Minister

    3. President

    4. Vice-President

  10. ‘National Emergency’ may be declared by the President of India in line with

    1. Article 352

    2. Article 370

    3. Article 371

    4. Article 395

    Answer: c