BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 4 of 15)

  1. Of the following statements, which one is not correct?

    1. Supreme Court was constituted in 1950

    2. Supreme Court is the highest court of appeal in the country

    3. Supreme Court can hear from any High Court/Tribunals except from Court-martial

    4. Supreme Court can hear from any High Court/Tribunals as well as from Court-martial

    Answer: d

  2. Who is the constitutional head of the State Governments?

    1. Chief Minister

    2. Governor

    3. Speaker

    4. High Court Judge

    Answer: b

  3. Commercial sources of energy purely consist of

    1. power, coal, oil, gas, hydro-electricity and uranium

    2. coal, oil, firewood, vegetable waste and agricultural waste

    3. power, coal, animal dung and firewood

    4. coal, gas, oil and firewood

    Answer: a

  4. In India, per capita consumption of energy in 1994 was

    1. 300 kg of oil equivalent

    2. 360 kg of oil equivalent

    3. 243 kg of oil equivalent

    4. 343 kg of oil equivalent

    Answer: a

  5. When did the first oil crisis/energy crisis occur in India?

    1. During 1950's and 1960's

    2. During 1930's and 1940's

    3. During 1990's and 2000's

    4. During 1970's and 1980's

    Answer: d

  6. Consider the following reasons for financial sickness of State Electricity Boards (SEBs) in India:

    1. Sale of power to agricultural and domestic consumers below the cost of production

    2. Transmission and distribution losses are very high

    3. Lack of commercial autonomy for SEBs

    4. State Governments have implemented social subsidy policies through SEBs

    Which of the above are correct?

    1. 1, 2, 3

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 1, 3, 4

    4. 2, 3, 4

  7. Which type of economy does India have?

    1. Socialist

    2. Gandhian

    3. Mixed

    4. Free

    Answer: c

  8. When was ‘Speed Post Service’ launched by the Indian Postal Department as competition to the ‘Courier Service’

    1. 1988

    2. 1987

    3. 1989

    4. 1986

    Answer: d

  9. We witnessed the first telephones in India in which year?

    1. 1951

    2. 1981

    3. 1851

    4. 1861

    Answer: d

  10. Consider the following problems being faced by the Indian Coal Industry:

    1. Poor quality of coal and bottlenecks m the coal movement

    2. Low utilisation capacity of washeries

    3. Growing dependence on the import of coking coal

    4. Administered prices

    Which of the above are correct?

    1. 2, 3, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 1, 3, 4

    4. 1, 2, 3

    Answer: b