BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 5 of 15)

  1. Name the committee which was set up by the NDC in 1957 for the reorganisation of CDP and NES, which suggested a three tier system of rural local government

    1. Balwant Rai Mehta Committee

    2. Ashok Mehta Committee

    3. Maharashtra Committee on Democratic Decentralisation

    4. Rural-Urban Relationship Committee

    Answer: a

  2. Ashok Mehta recommended

    1. three-tier government of Panchayati Raj Committee

    2. two-tier government of Panchayati Raj

    3. single-tier government of Panchayati Raj

    4. multiple-tier government of Panchayati Raj

    Answer: b

  3. Consider the following about the ‘Rolling Plan’

    1. A plan for the current year which includes the annual budget

    2. A plan for a fixed number of years, say 3, 4 or 5

    3. It is revised every year as per requirements of the economy

    4. A perspective plan for 10, 15 or 20 years

    Which of the above are correct?

    1. I and II

    2. I and III

    3. II and III

    4. I, II, III and IV

    Answer: b

  4. In which year was the ‘Planning Commission’ set up in India?

    1. 1950

    2. 1947

    3. 1948

    4. 1951

    Answer: a

  5. Patna International Airport is directly connected with

    1. Kathmandu (Nepal), New Delhi, Kolkata, Mumbai, Lucknow, Varanasi and Ranchi

    2. Bengaluru, Hyderabad and Dhaka

    3. Islamabad, Dhaka and Bengaluru

    4. Washington, Dhaka and Chennai

    Answer: a

  6. In Bihar, air services are provided by

    1. only Indian Airlines

    2. only Sahara Airlines

    3. only Royal Nepal Airlines

    4. Indian Airlines, Sahara Airlines and Royal Nepal Airlines

    Answer: d

  7. For Bihar, in 1993 − 94, the Planning Commission estimated that percentage of below poverty line (BPL) was

    1. 55

    2. 65

    3. 45

    4. 35

  8. In Bihar, though ‘Zamindari’ was statutorily abolished In 1952, the social base of land control remained in the grip of

    1. Middle Caste Hindus

    2. Scheduled Caste Hindus

    3. Dominant Caste Hindus

    4. Scheduled Tribe Hindus

    Answer: c

  9. Bihar State (before separation) had how many ‘Industrial Area Development Authorities’

    1. Six, viz. Adityapur, Bokaro, Patna, Ranchi, Darbhanga and Muzaffarpur

    2. Five, viz. Adityapur, Bokaro, Darbhanga, Muzaffarpur and Patna

    3. Seven, viz. Adityapur, Darbhanga, Ranchi and Bokaro, Patna, Muzaffarpur, Bhojpur

    4. Four, viz. Adityapur, Bhojpur and Muzaffarpur, Khagaria

    Answer: n/a

  10. In Bihar, name the scheme which aims at building up infrastructural facilities of high standard, required for establishment of ‘Export oriented Units’

    1. Integrated Infrastructural Development (IID)

    2. Export Promotion Industrial Park (EPIP)

    3. Concept of Build-Operate-Transfer (BOT)

    4. Software/Hardware Technology Park (STP/HTP)

    Answer: n/a