BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 6 of 15)

  1. “Swaraj is my birthright and I shall have it.” Who said?

    1. M. K. Gandhi

    2. Jawaharlal Nehru

    3. Bal Gangadhar Tilak

    4. Bhagat Singh

    Answer: c

  2. The Madras Mahajan Sabha was established in the year

    1. 1880

    2. 1881

    3. 1882

    4. 1883

    Answer: d

  3. How many representatives took part in the First Session of the Indian National Congress?

    1. 52

    2. 62

    3. 72

    4. 82

    Answer: c

  4. The first Indian Governor General of Independent India was

    1. Raja Gopalachari

    2. Surinder Nath

    3. Rajendra Prasad

    4. B. R. Ambedkar

    Answer: a

  5. When was the National Council of Education established?

    1. 15th August, 1903

    2. 15th August, 1904

    3. 15th August, 1905

    4. 15th August, 1906

    Answer: d

  6. The Non-Cooperation Movement was started in

    1. 1918

    2. 1920

    3. 1921

    4. 1922

    Answer: b

  7. The Montagu-Chelmsford Report formed the basis of

    1. the Indian Independence Act, 1947

    2. the Indian Councils Act, 1909

    3. the Government of India Act, 1919

    4. the Government of India Act, 1935

    Answer: c

  8. Who is popularly known as Sher-e-Punjab,

    1. Rajguru

    2. Bhagat Singh

    3. Lala Lajpat Rai

    4. Udham Singh

    Answer: c

  9. Gandhi-Irwin Pact took place in

    1. 1930

    2. 1931

    3. 1932

    4. 1933

    Answer: b

  10. Which Round Table Conference held in 1932?

    1. First

    2. Second

    3. Third

    4. Fourth

    Answer: c