BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 7 of 15)

  1. Who is associated with ‘Abhinav Bharat’

    1. V D Savarkar

    2. C R Das

    3. B. G. Tilak

    4. S C Bose

    Answer: a

  2. ‘Do or Die’ is associated with the following movement

    1. Dandi

    2. Non-Cooperation

    3. Khilafat

    4. Quit India

    Answer: d

  3. With whose efforts was Second Bihar Provincial Congress Session held?

    1. G. K. Gokhale

    2. Shri Deepnarayan Singh

    3. Shri Krishna

    4. Surendranath Banerjee

    Answer: b

  4. At which place was the 27th Session of the Indian National Congress held?

    1. Bhagalpur

    2. Patna

    3. Ranchi

    4. Bankipur

    Answer: n/a

  5. The 16th Session of Bihari Students'Conference at Hazaribag took place in

    1. 1921

    2. 1922

    3. 1923

    4. 1924

    Answer: a

  6. The editor of ‘Bihari’ a leading newspaper of Bihar, was

    1. Babu G. Prasad

    2. Babu Ram Prasad

    3. Babu Gopal Prasad

    4. Babu Maheshwar Prasad

    Answer: d

  7. Raj Kumar Shukla was resident of the village

    1. Murli Bharhawa

    2. Murli Bheet

    3. Murli Dheer

    4. Murli Kher

    Answer: a

  8. Shri Nivaranchandra Dasgupta belonged to

    1. Patna

    2. Purulia

    3. Hazipur

    4. Meenapur

    Answer: b

  9. Kunwar Singh was the King of

    1. Hamirpur

    2. Dheerpur

    3. Jagdishpur

    4. Rampur

    Answer: c

  10. Lord Sinha had resigned in 1921 from the post of Governor of

    1. Bihar-Orissa

    2. Bengal

    3. Punjab

    4. Madras

    Answer: a