CGPSC General Studies 2011 Solved Paper (Part 10 of 15)

  1. Which country has the status of only “Dialogue Partner in the ASEAN”

    1. Vietnam

    2. Cambodia

    3. Singapore

    4. India

    Answer: d

  2. The principle “That all people are fully and equally human” is known as

    1. Universalism

    2. Holism

    3. Socialism

    4. Interactionism

    Answer: a

  3. In which State Nandadevi Biosphere Reserve is located?

    1. Chhattisgarh

    2. Assam

    3. Himachal

    4. Uttarakhand

    Answer: d

  4. Ramesh walks 400 meter in north direction from his house. Then he turns right and walks 400 meter. Now he walks in South direction for 100 meters. How far is he from his house if the direct distance from his house to this point is taken?

    1. 500 m

    2. 900 m

    3. 300 m

    4. 200 m

    Answer: a

  5. Where was the Miss World 2011 contest held?

    1. California

    2. Paris

    3. London

    4. Victoria

    Answer: c

  6. The three-tier system of Panchayati Raj was initially recommended by

    1. Balwantrai Mehta Committee

    2. Ashok Mehta Committee

    3. LM Singhvi Committee

    4. GVK Rao Committee

    Answer: a

  7. Which is the largest river of Chhattisgarh?

    1. Indravati

    2. Narmada

    3. Mahanadi

    4. Mand

    Answer: c

  8. A particular number when divided by 24 leaves a remainder of 1. If that particular number is divided by 3 then what will be the remainder?

    1. 1

    2. 2

    3. 3

    4. 4

    Answer: a

  9. Who was the Chief Election Officer in the UP 2012 election?

    1. Anita Mesram

    2. Umesh Sinha

    3. Avanish Sharma

    4. Mrityunjaya Kumar

    Answer: b

  10. The First Nationalization of Bank in India was done

    1. In 1950

    2. In 1960

    3. In 1969

    4. In 1979

    Answer: c