CGPSC General Studies 2011 Solved Paper (Part 11 of 15)

  1. The Bhagirathi river originates from__________

    1. Gangotri

    2. Gomukh

    3. Mansarover

    4. Tapovan

    Answer: b

  2. In a school of 500 students, 10% do not play cricket nor football, 4% neither play cricket nor fotball. How many play football but do not play cricket?

    1. 80

    2. 50

    3. 30

    4. Data is insufficient

    Answer: c

  3. What was the number of the Congress Party women candidates in second phase Assembly Election 2012?

    1. 8

    2. 9

    3. 7

    4. 10

    Answer: a

  4. The declaration of reforms on August 20, 1917 is known as

    1. Montague declaration

    2. Morely declaration

    3. Minto declaration

    4. Chelmsford declaration

    Answer: a

  5. Which of the following states is loacted in the North of Chhattisgarh?

    1. Maharastra

    2. Madhya Pradesh

    3. Uttar Pradesh

    4. Orissa

    Answer: c

  6. There are 21 rows of seats in an amphitheatre. Each row has 4 seats more than the row in front. The last row has 100 seats. How many seats are there altogether in the amphitheatre?

    1. 1260

    2. 1200

    3. 1140

    4. 1080

    Answer: a

  7. A village in the plain area of India comes under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojna, if its population is more than

    1. 500

    2. 1000

    3. 1500

    4. 2000

    Answer: a

  8. The ‘Right to Property’ was deleted from the List of Fundamental Rights guaranteed to the citizens of India by

    1. Forty-second Amendment

    2. Forty-third Amendment

    3. Forty-fourth Amendment

    4. Forty-fifth Amendment

    Answer: c

  9. Surguja district is located in the _________of Chhattisgarh state.

    1. North

    2. East

    3. West

    4. South

    Answer: a

  10. How many rectangles of different sizes can be formed by using 24 squares which are identical?

    1. 10

    2. 8

    3. 6

    4. 4

    Answer: d