CGPSC General Studies 2011 Solved Paper (Part 12 of 15)

  1. Which country allow International Atomic Energy Agency Inspector to access military complex?

    1. Israel

    2. Iran

    3. India

    4. North Korea

    Answer: b

  2. Chhattisgarh state shares its boundaries with_________Indian states.

    1. 7

    2. 5

    3. 6

    4. 4

    Answer: c

  3. Final decision on question as to disqualification of members of a Legislative Assembly is taken by

    1. Chief Minister

    2. Governor

    3. Chief Justice of the High Court

    4. Speaker of the Legislative Assembly

    Answer: d

  4. Find the value A and B in the figures given below:

    1. 48, 24

    2. 40, 20

    3. 36, 24

    4. 48, 20

    Answer: d

  5. Former UN Secretary-General Kofi-Annan visited to which country recently in hope of starting peace process there?

    1. Israel

    2. Afghanistan

    3. Syria

    4. Egypt

    Answer: c

  6. Mahatma Gandhi gave the title of ‘Sardar’ to Vallabhbhai patel for his great organizational skills in

    1. The Kheda Stayagraha

    2. The bardoli Stayagraha

    3. The Salt Satyagraha

    4. The Individual Satyagraha

    Answer: b

  7. The Maximum north to south length of Chhattisgarh state is between ________km.

    1. 500 − 600 km

    2. 600 − 700 km

    3. 400 − 500 km

    4. 700 − 800 km

    Answer: b

  8. In a code language DRINK is written as SPEAR and BRACE is written as UPION. What will BRICK be written as in that language?

    1. UPEIR

    2. UNEOR

    3. UPEOR

    4. VPEBR

    Answer: c

  9. What is maximum expenditure limit for the Parliamentary Elections of a Constituency?

    1. Rs. 25 Lakhs

    2. Rs. 40 Lakhs

    3. Rs. 70 Lakhs

    4. Rs. One crore

    Answer: b

  10. Privilege motion can be raised against a Minister when he

    1. loses confidence in the Government.

    2. absents himself for a long time.

    3. withholds facts of a case or gives a distorted versions of facts.

    4. avoids collective responsibility of the Cabinet.

    Answer: c