CGPSC General Studies 2011 Solved Paper (Part 15 of 15)

  1. Which is the main coal producing area of Chhattisgarh?

    1. Korba

    2. Mand-Raigarh

    3. Sonhat

    4. Lakhanpur

    Answer: a

  2. In the following Positional mean is

    1. Arithmetic mean

    2. Median

    3. Geometrical Mean

    4. None of the above

    Answer: b

  3. In which member of Parliament, the best Perliamentarian Prize 2009 was awarded?

    1. Shri. Jaswant Singh

    2. Shri. Mohan Singh

    3. Shri. Balkrishna Sharma

    4. Dr. Murli Manohar Joshi

    Answer: d

  4. A Panchayat Samiti at the Block level is

    1. An Advisory Body

    2. An Administrative Authority

    3. A Consultant Committee

    4. A Supervisory Authority

    Answer: b

  5. What was the sex-ratio in Chattisgarh according to the Census of India 2001?

    1. 989

    2. 932

    3. 956

    4. 996

    Answer: a

  6. The mean of 5 numbers is 18. If one number is excluded, then mean becomes 16. The excluded number is

    1. 30

    2. 18

    3. 24

    4. 26

    Answer: d

  7. Who was the Chief Guest in the Indian Republic Day Celebration 2007?

    1. Nicolous Sarkozi

    2. Bladimir Putin

    3. Yingluck Shinawatra

    4. Mohammad Khatmi

    Answer: b

  8. The Provisions regarding division of taxes between the Union and the States

    1. Can be suspended during financial emergency.

    2. Can be suspended during National emergency

    3. Cannot be suspended under any circumstances.

    4. Can be suspended only with the consent of majority of the state Legislatures.

    Answer: d

  9. Which of the following is not a harbour?

    1. Kandla

    2. Cochin

    3. Bengaluru

    4. Mangalore

    Answer: c

  10. The average age of six member family is 22 years. If the age of youngest member is 7 years, then the average age of the family at the time of birth of the youngest member was

    1. 18 years

    2. 20 years

    3. 16 years

    4. 19 years

    Answer: a