CGPSC General Studies 2011 Solved Paper (Part 2 of 15)

  1. Which one of the following type of climate in Chhattisgarh State?

    1. Humid South-East

    2. Sub Humid transitional

    3. Sub Humid Littoral

    4. Sub Humid continental

    Answer: a

  2. Gautam Buddha attained Nirvana at which place?

    1. Kushinara

    2. Sravaste

    3. Lumbini

    4. Sarnath

    Answer: a

  3. Which of the following planet takes maximum time to revolve around the sun?

    1. Earth

    2. Jupiter

    3. Mars

    4. Venus

    Answer: b

  4. Federation Cup is related with

    1. Men tennis

    2. Women tennis

    3. Men Hockey

    4. None of these

    Answer: d

  5. Galvanised iron is coated with

    1. Aluminium

    2. Galena

    3. Silver

    4. Zinc

    Answer: d

  6. Chhattisgarh region receive its most of the Monsoon rains from

    1. Bay of Bengal Branch

    2. Arabian Sea Branch

    3. Indian Ocean Branch

    4. Retreating Monsoon

    Answer: b

  7. Which one of the following was not a Capital of Magadhan Empire?

    1. Girivraja

    2. Rajgriha

    3. Pataliputra

    4. Kosambi

    Answer: d

  8. Sachin scored 100th century against which country in international cricket?

    1. England

    2. Australia

    3. Pakistan

    4. Bangla Desh

    Answer: d

  9. What metals constitutes brass?

    1. Copper and nickel

    2. Copper and tin

    3. Copper and zinc

    4. Copper + zinc and nickel

    Answer: c

  10. The most mineralized rock system of india is

    1. Dharwar system

    2. Vindhyan system

    3. Cuddapah system

    4. Gondwana system

    Answer: a