CGPSC General Studies 2011 Solved Paper (Part 5 of 15)

  1. Which ruler of Bengal founded the ancient University called- “Vikramshila”

    1. Dharmapala

    2. Gopal

    3. Devpal

    4. Mahipal

    Answer: a

  2. A person swims upstream 11 k. m. And down stream 26 k. m. Taking 5 hours each time. The velocity of the current of the river is (per hour)

    1. 1.5 km

    2. 2 km

    3. 3 km

    4. 3.5 km

    Answer: a

  3. Pyrometer is for measuring

    1. Air pressure

    2. High temperature

    3. Humidity

    4. Earthquake

    Answer: b

  4. Total number of districts in chhattisgarh at present

    1. 20

    2. 27

    3. 25

    4. 18

    Answer: b

  5. Amir Kushro was a____________

    1. Poet

    2. Historian

    3. Musicologist

    4. All of the above three

    Answer: d

  6. A train of length 110 m passes a pale in 3 seconds. How much time it will take to cross a railway bridge of length 165 m seconds

    1. 5.5

    2. 7.5

    3. 9.5

    4. 11.5

    Answer: b

  7. Which is NOT insect amongst following?

    1. Butterfly

    2. Cockroch

    3. Mosquito

    4. Spider

    Answer: d

  8. Mangrove (Tidal forests) vegetation in India is mostly found in

    1. Malabar coast

    2. Sundarbans

    3. Rann of Kachchh

    4. Dandakaranya

    Answer: b

  9. Which European traveller came to India during the region of Aurangzeb?

    1. William Hawkins

    2. Thomas Roe

    3. Antonia Monserrate

    4. Peter Mundy

    Answer: d

  10. In what ratio sugar at Rs. 32/kg should be mixed with sugar at Rs. 37.50/kg in order that the mixture is worth Rs. 34.50/kg?

    1. 8: 3

    2. 7: 4

    3. 5: 6

    4. 6: 5

    Answer: d