CGPSC General Studies 2011 Solved Paper (Part 8 of 15)

  1. Dogs are herbivores

    1. True

    2. False

    3. None of the above

    4. All of the above

    Answer: b

  2. The reduction of voting age from 21 years to 18 years for the Lok Sabha and Legislative Assemblies was done through

    1. Fifty Ninth Amendment, 1988

    2. Sixty-First Amendment, 1989

    3. Sixty-Fourth Amendment, 1990

    4. Seventy-Third Amendment, 1992

    Answer: b

  3. Which of the following is not a reason for loss of agricultural land in Chhattisgarh?

    1. Expansion of roads

    2. Urbanization

    3. Industrialization

    4. Expansion of irrigation facilities

    Answer: d

  4. If Chandra is shorter than Reena, Puja is taller than Sita and Sita is taller than Reena, who among them is the shortest?

    1. Puja

    2. Reena

    3. Sita

    4. Chandra

    Answer: d

  5. Who is father of Modern Genetics?

    1. Gregor Johann Mendel

    2. Hugo De Vries

    3. Charles Darwin

    4. Thomas Hunt Morgan

    Answer: a

  6. A member of Public Service Commission can be removed from his/her office under which Article of the Constitution?

    1. 315

    2. 316

    3. 317

    4. 318

    Answer: c

  7. Chattisgarh state came into existence on

    1. 1 November, 2000

    2. 9 November, 2000

    3. 10 November 2000

    4. 1 January, 2000

    Answer: a

  8. A city has population of 3, 00, 000 out of which 1, 80, 000 are males. 50% of the population is literate. If 70% of the males are literate then number of literate females would be

    1. 30, 000

    2. 54, 000

    3. 24, 000

    4. 60, 000

    Answer: c

  9. What is Mushroom?

    1. Fungi

    2. Plant

    3. Animal

    4. Bacteria

    Answer: a

  10. Who acts as the Secretary of National Development Council (NDC)?

    1. Secretary, Ministry of Finance

    2. Secretary, Ministry of Planning

    3. Secretary, Planning Commission

    4. Secretary, Finance Commission

    Answer: c