CGPSC General Studies 2011 Solved Paper (Part 9 of 15)

  1. Which district of Chhattisgarh has the largest area?

    1. Korba

    2. Bastar

    3. Dantewada

    4. Raipur

    Answer: b

  2. A box has 2 marbles each of red, blue yellow and green colours. The box is kept in a dark room where the colours of the marbles cannot be distinguished. A boy wants 2 marbles of the same colours. How many different marbles he must draw from the box so that he is sure that he has got 2 marbles of the same colour?

    1. 5

    2. 4

    3. 3

    4. 6

    Answer: a

  3. Of the following which one is not a fish?

    1. Star fish

    2. Saw fish

    3. Pipe fish

    4. Guitar fish

    Answer: a

  4. Which of the following tribes is not found in Chhattisgarh?

    1. Bhotia

    2. Gonds

    3. Maria

    4. Banias

    Answer: a

  5. Which article of the Indian Constitution presceibes eligibility conditions for re-election to the post of president of India?

    1. Article 52

    2. Article 54

    3. Article 55

    4. Article 57

    Answer: d

  6. There are four relatives, A, B, C and D. A is three times older than B. C is half the age of D. B is older than C. Which of the following can be inferred?

    1. B is older than D

    2. A is older than D

    3. A may be younger than D

    4. None of these

    Answer: b

  7. Which element is the best conductor of electricity?

    1. Silver

    2. Copper

    3. Aluminium

    4. Iron

    Answer: a

  8. In which list the ‘Panchayati Raj’ subject is included?

    1. Union List

    2. State List

    3. Concurrent List

    4. Residuary List

    Answer: b

  9. Which is the first National Park of India?

    1. Kanha National Park

    2. Dudhwa National Park

    3. Rajaji National Park

    4. Corbett National Park

    Answer: d

  10. Which will be the next number in the following series? 1, 8, 27, 64…

    1. 125

    2. 138

    3. 81

    4. 100

    Answer: a