CGPSC Prelims General Studies 2013 Solved Paper (Part 1 of 5)

  • Previous
  1. Which of the following places is not a headquarter of Development Block in Chhattisgarh?

    1. Raipur

    2. Kharasiya

    3. Kasdol

    4. Akaltara

    5. Pithora

    Answer: d

  2. In which district of Chhattisgarh Borai industrial area exists?

    1. Raipur

    2. Bilaspur

    3. Durg

    4. Raigarh

    5. Korba

    Answer: c

  3. At which place of Chhattisgarh Jute industry exists

    1. Raigarh

    2. Dhamtari

    3. Mahasamund

    4. Koriya

    5. Balod

    Answer: a

  4. Cement industries are found at following places in Raipur district

    1. Hirmi

    2. Baikunth

    3. Jamul

    4. Tilda-Newra

    Select the correct answer

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 2 and 4

    4. 3 and 4

    5. 1, 2, 3 and 4

    Answer: a

  5. In which district of CG there is no silk industry?

    1. Bastar

    2. Raigarh

    3. Janjgir-Champa

    4. Bilaspur

    5. Kawardha

    Answer: a

  6. Match the following List-I (buildings) and List-II (rulers)

    List-I List-II
    1. Qutub Minar

    2. Gol Gumbaz

    3. Buland Darwaja

    4. Moti Masjid

    1. Muhammad Adil Shah

    2. lltutmish

    3. Aurangzeb

    4. Akbar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  7. From the following painters who is/are associated with Bengal School of Modern Painting?

    1. Ramanand Chatterjee

    2. Raja Ravi Verma

    3. Nandlal Ghosh

    4. M. F. Hussain

      1. 1 and 2

      2. 2 and 4

      3. 1 and 3

      4. 3 and 4

      5. All of these

      Answer: c

  8. Who among the following can participate in the deliberations of Lok Sabha while being a member of Rajya Sabha?

    1. Nomirrated member of Rajya Sabha who is an expert in a field

    2. Deputy chairperson of Rajya Sabha

    3. Minister who is a member of Rajya Sabha

    4. Leader of the House in Rajya Sabha

    5. None of these

    Answer: c

  9. Which of the following States does not have Bicameral Legislature?

    1. Tamil Nadu

    2. Uttar Pradesh

    3. Karnataka

    4. Bihar

    5. Maharashtra

    Answer: a

  10. Prime Minister of India is

    1. Elected

    2. Selected

    3. Nominated

    4. Appointed

    5. None of these

    Answer: d

  11. Which noted Naxal leader was imprisoned at Khamman of AP in March 2013?

    1. Ramlu

    2. Ram Reddy

    3. Ram Raja

    4. Ramam

    5. None

    Answer: e

  12. Who has been apprehended recently for scam in the Adarsh Gas Agency, Chandkhuri?

    1. Ramesh Agrawal

    2. Pankaj Agrawal

    3. Ranjan Dayal

    4. Shambhu Rajan

    5. None

    Answer: e

  13. At which place in CG houses and shops were demolished for widening road in January 2013?

    1. Mahasamund

    2. Sukma

    3. Balodabazar

    4. Bagbahara

    5. Mandir Hasod

    Answer: d

  14. At which place near Balodabazar and serious accident took place in the Ambuja cement plant on 31 January 2013?

    1. Jhaliamari

    2. Rawan

    3. Malpuri Khurd

    4. Narharpur

    5. None

    Answer: d

  15. In which sector the Chief Minister of CG has declared to establish a commission?

    1. Medical education

    2. Technical education

    3. Ayurvedic education

    4. School education

    5. Agriculture education

    Answer: n/a

  16. Currently which of the following commodity category has the maximum share in India's imports?

    1. Capital Goods

    2. Petroleum products

    3. Precious stones

    4. Food products

    5. Textiles

    Answer: b

  17. Which of the following industries provides the maximum employment in India?

    1. Iron and steel

    2. Cement

    3. Sugar

    4. Petroleum

    5. Textiles

    Answer: e

  18. Due to inflation

    1. Prices of goods increase

    2. The value of money falls

    3. The exchange rate improves

    4. Above A and B

    5. Above A, B and C

    Answer: d

  19. Match the following List I and List II

    List-I List-II
    1. John Guttenberg

    2. W. K. Roentgen

    3. Michael Faraday

    4. Alexander Graham Bell

    1. Telephone

    2. Printing Press

    3. X-Ray

    4. Dynamo

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: d

  20. For normal eyes what is the minimum distance for clear vision?

    1. 10cm.

    2. 15cm.

    3. 20cm.

    4. 25cm.

    5. 30cm.

    Answer: d