CGPSC Prelims General Studies 2013 Solved Paper (Part 2 of 5)

  1. Approximately what of the following percent of forest area of Chhattisgarh is under sal forest?

    1. 20 percent

    2. 30 percent

    3. 40 percent

    4. 50 percent

    5. 45 percent

    Answer: c

  2. Approximately what of the following percent of forest area of Chhattisgarh is under teak forest?

    1. 9 percent

    2. 12 percent

    3. 20 percent

    4. 25 percent

    5. 28 percent

    Answer: a

  3. Approximately what percent of country's tendu leaves are produced in Chhattisgarh?

    1. 7percent

    2. 20 percent

    3. 27 percent

    4. 37 percent

    5. 40 percent

    Answer: b

  4. Which of the following district of Chhattisgarh has the minimum forest area?

    1. Durg

    2. Janjgir-Champa

    3. Kawardha

    4. Mahasamund

    5. Dhamtari

    Answer: b

  5. Which of the following bamboo species is largely found in Chhattisgarh?

    1. Dendrocalamus strictus

    2. Bambusa arundinacea

    3. Bambusa nutans

    4. Bambusa burmanica

    5. None of these

    Answer: a

  6. What was the estimated production of foodgrains in India for the year 2011 − 12?

    1. 230 million tonnes

    2. 210 million tonnes

    3. 257 million tonnes

    4. 280 million tonnes

    5. 305 million tonnes

    Answer: c

  7. Which of the following crops in India was losing area under cultivation since 1980 − 81 to 2011 − 12?

    1. Wheat

    2. Rice

    3. Pulses

    4. Coarse Cereals

    5. None of these

    Answer: c

  8. Which crops of the following are covered under the National Food Security Mission?

    1. Wheat, Rice and Bajra

    2. Rice, Sugarcane and Maize

    3. Wheat and Coarse Cereals

    4. Wheat, Rice and Pulses

    5. Wheat, Maize and Jowar

    Answer: d

  9. During which Five Year Plan, India has achieved the maximum per-capita growth rate?

    1. Eleventh Plan

    2. Tenth Plan

    3. Eighth Plan

    4. Fifth Plan

    5. Sixth Plan

    Answer: a

  10. At present, where from the maximum resources are mobilised for India's public expenditure under plans

    1. From current receipts.

    2. From abroad

    3. From public enterprises

    4. From borrowings

    5. From deficit

    Answer: e

  11. Tributaries of Indravati are

    1. Bording, Narangi, Kotari, Gudra

    2. Sabri, Bording, Narangi, Malegar

    3. Kanger, Malegar, Kotari, Gudra

    4. Dankini, Shanshini, Sabri, Kotari

    5. Narangi, Sabri, Kotari, Malegar

    Answer: a

  12. Which of the following area receives lower rainfall in Chhattisgarh?

    1. Maikal Range

    2. Pat area

    3. Bastar Plateau

    4. Raigarh Plateau

    5. None of these

    Answer: a

  13. Who was the Hindi poet of Chhattisgarh, propounder of Romanticism in Hindi poetry?

    1. Gajanan Madhav Muktibodh

    2. Mukutdhar Pandey

    3. Shrikant Varma

    4. Lochan Prasad Pandey

    5. Banshidar Pandey

    Answer: n/a

  14. The following novels are written by Vinod Kumar Shukla

    1. Naukar Ki Kamiz

    2. KalaJal

    3. Diwar Men Ek Khidki

    4. Khilega to Dekhenge

    Select the correct answer

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 2 and 4

    4. 1, 3 and 4

    5. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  15. At which place in Chhattisgarh Music University is established?

    1. Khairagarh

    2. Raigarh

    3. Dongargarh

    4. Sarangarh

    5. Jagdalpur

    Answer: a

  16. The following subedars were appointed in Chhattisgarh during Maratha rule

    1. Keshav Govind

    2. Vithalrao Dinkar

    3. Mahipatrao

    4. Bikaji Gopal

    Arrange them chronologically

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 3, 2, 1, 4

    4. 3, 4, 1, 2

    5. 4, 1, 3, 2

    Answer: c

  17. Who of these British officers transferred the capital of Chhattisgarh from Ratanpur to Raipur?

    1. Capt. Edmund

    2. Major Agnew

    3. Crawfurd

    4. Mr. Sandis

    5. Wilkinson

    Answer: a

  18. The leader of the Sepoy Revolt at Raipur in January 1858 was

    1. Hanuman Singh

    2. Narayan Singh

    3. Lai Singh

    4. Noor Mohammad

    5. Shivgovind

    Answer: a

  19. The following lawyers of Durg gave up their practice during the Non-cooperation Movement

    1. Ram Dayal Tiwari

    2. Ghanshyam Singh Gupta

    3. Pyarelal Singh

    4. RatnakarJha

    Select the correct answer

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1 and 2

    4. 2 and 4

    5. Only 4

    Answer: n/a

  20. Match List 1 (Time) with List 2 (Forest Satyagrahas in CG)

    List-I List-II
    1. June 1930

    2. July 1930

    3. August 1930

    4. September 1930

    1. Tamora

    2. Rudri-Nawagaon

    3. Mohabana

    4. Gattasilli

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: n/a