CGPSC Prelims General Studies 2013 Solved Paper (Part 3 of 5)

  1. Which of the following places does not have Heavy-water plant for atomic energy?

    1. Kalpakkam

    2. Hazira

    3. Thai

    4. Tuticorin

    5. Manuguru

    Answer: a

  2. The first Defence University of India is propsed to be established at

    1. Gurgaon

    2. Hargaon

    3. Pune

    4. Mumbai

    5. Bangalore

    Answer: a

  3. The President of Sugar De-control Committee was

    1. M. S. Ahluwalia

    2. D. Subbarao

    3. Y. V. Reddy

    4. N. Nilkarni

    5. C. Rangrajan

    Answer: c

  4. In the year 2012, which of the following Indian crops has seen the largest price rise in the international market?

    1. Sugarbeat

    2. Soyabean

    3. Gwargum

    4. Groundnut

    5. Tea

    Answer: e

  5. How many teams have participated in April 2013IPL 6, T − 20 tournament?

    1. 5

    2. 6

    3. 7

    4. 8

    5. 9

    Answer: e

  6. The following persons from the British territories of Chhattisgarh were elected for the Constitution-making Assembly of India.

    1. Ravishankar Shukla

    2. E. Raghavendra Rao

    3. Thakur Chhedilal

    4. Ghanshyam Singh Gupta

    Select the correct answer

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 2 and 4

    4. 1, 3 and 4

    5. 1, 2, 3 and 4

    Answer: n/a

  7. Match the following List District Decimal Growth of Population (2001 − 2011)

    List-I List-II
    1. Kabirdham

    2. Raipur

    3. Bijapur

    4. Bilaspur

    1. 33.21%

    2. 8.76%

    3. 40.66%

    4. 34.65%

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: n/a

  8. According to Census 2001 in Chhattisgarh state the percentage of cultivators is out of total working population.

    1. 54.44%

    2. 44.54%

    3. 64.44%

    4. 48.64%

    5. 46.12%

    Answer: n/a

  9. Which mineral is possible to produce in Kabirdham district?

    1. Bauxite

    2. Diamond

    3. Mica

    4. Iron ore

    5. Coal

    Answer: a

  10. In the year 2010 − 11 in Chhattisgarh State following crop area is in decreasing order

    1. Black Lentil, Mustard, Horse-gram, Niger

    2. Mustard, Niger, Black Lentil, Horse-gram

    3. Black Lentil, Horse-gram, Mustard, Niger

    4. Mustard, Black Lentil, Niger, Horse-gram

    5. Black Lentil, Mustard, Niger, Horse-gram

    Answer: n/a

  11. Lipulekh pass is situated in

    1. Jammu and Kashmir

    2. Himachal Pradesh

    3. Uttaranchal

    4. Arunachal Pradesh

    5. Western Ghats

    Answer: c

  12. The main gypsum producing State of India is

    1. Bihar

    2. Jharkhand

    3. Chattisgarh

    4. Karnataka

    5. Rajasthan

    Answer: e

  13. During an earthquake which waves get generated?

    1. BSL

    2. ABL

    3. RSL

    4. PSL

    5. FSL

    Answer: d

  14. Indira Sagar dam is situated on which river?

    1. Tapti

    2. Narmada

    3. Krishna

    4. Kaveri

    5. Ganga

    Answer: b

  15. According to Census 2011, which of the following States has maximum density of population?

    1. Bihar

    2. Uttar Pradesh

    3. Punjab

    4. Kerala

    5. Maharashtra

    Answer: a

  16. Which hormone is found in gaseous form?

    1. Abscisic acid

    2. Ethylene

    3. Gibberellins

    4. Auxins

    5. None of these

    Answer: b

  17. The ultimate product of radioactive disintegration of uranium is

    1. Lead

    2. Radium

    3. Thorium

    4. Plutonium

    5. Uranium

    Answer: a

  18. Which of the following protects life on earth from the harmful radiations of the Sun?

    1. troposphere

    2. ionosphere

    3. ozone layer

    4. mist

    5. all these

    Answer: c

  19. In Himalayan ranges the types of vegetation changes with altitude due to the following reasons

    1. decrease in temperature

    2. changes in rain forms

    3. unfertile soil

    4. strong winds

    Select the correct answer

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 3 and 4

    4. 1, 2 and 4

    5. None of these

    Answer: c

  20. In the year 2009 India set-up the following to clean the Gangas.

    1. National Ganga Commission

    2. Clean Ganga Authority

    3. National Ganga River Basin Authority

    4. National Mission for Clean Ganga River

    5. Ganga Seva Mission

    Answer: c