CGPSC Prelims General Studies 2013 Solved Paper (Part 4 of 5)

  1. The pH value of the blood in human body is

    1. 6.4

    2. 4.8

    3. 7.4

    4. 8.4

    5. 6.2

    Answer: c

  2. Match the following

    List-I List-II
    1. Rhizome

    2. Tuber

    3. Bulb

    4. Corn

    1. Garlic

    2. Jimmykond-suran

    3. Ginger

    4. Potato abed

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

  3. Which acid accumulates in the muscles to cause fatigue?

    1. Lactic acid

    2. Pyruvic acid

    3. Citric acid

    4. Uric acid

    5. Acetic acid

    Answer: a

  4. In a human brain memory power is found in

    1. Medulla oblongata

    2. Cerebrum

    3. Brain cavity

    4. Cerebellum

    5. All these

    Answer: b

  5. What material is used to coat the integrated circuit (IC) chip?

    1. Silicon

    2. Nickel

    3. Iron

    4. Silver

    5. Copper

    Answer: a

  6. Which of the following district of Chhattisgarh has the maximum forest area?

    1. Korba

    2. Sarguja

    3. Koriya

    4. Mahasamund

    5. Rajnandgaon

    Answer: b

  7. What is the State animal of Chhattisgarh?

    1. Tiger

    2. Sambhar

    3. Bison

    4. Deer

    5. None of these

    Answer: c

  8. Approximately how much percentage of country's coal deposit is available in Chhattisgarh?

    1. 18 percent

    2. 10 percent

    3. 20 percent

    4. 15 percent

    5. 25 percent

    Answer: d

  9. In which of the following district of Chhattisgarh tin mines are located?

    1. Sarguja

    2. Dhamtari

    3. Bilaspur

    4. Dantewada

    5. Korba

    Answer: d

  10. Approximately what percentage of country's iron ore deposit is available in Chhattisgarh?

    1. 23 percent

    2. 18.5 percent

    3. 12.5 percent

    4. 28.5 percent

    5. 20 percent

    Answer: b

  11. How is the Attorney General of India appointed?

    1. By the Parliament

    2. By the President

    3. By the President on the recommendation of the Parliament

    4. By the Chief Justice

    5. By the Speaker of Lok Sabha

    Answer: b

  12. On the basis of which of the following grounds, a citizen's freedom of expression may not be subjected to restriction?

    1. Sovereignty of India

    2. Public order

    3. Contempt of Court

    4. Unbecoming criticism

    5. All of the above

    Answer: d

  13. How many years a person of Indian origin has to spend to become citizen of India under the Citizenship Act, 1955?

    1. 5 years

    2. 3 years

    3. 7 years

    4. 9 years

    5. 10 years

    Answer: c

  14. Who among the following has the exclusive power of determining the issue of citizenship in India?

    1. The Court

    2. The President

    3. Lok Sabha

    4. Central Government

    5. State Government

    Answer: d

  15. Who among the following called the preamble of Indian Constitution “the horoscope of our sovereign”

    1. Jawaharlal Nehru

    2. Vallabhbhai Patel

    3. B. R. Ambedkar

    4. K. M. Munshi

    5. Mahatma Gandhi

    Answer: d

  16. The famous Sitarist from Chhattisgarh are

    1. Arun Kumar Sen, Anita Sen

    2. Shekhar Sen, Kalyan Sen

    3. Vimlendu Mukherji, Budhaditya Mukherji

    4. Sulakshana Pandit, Vijayeta Pandit Ashish

    5. Manjula Dasgupta, Dasgupta

    Answer: c

  17. Which of the following pair is not correctly matched (Chhattisgarhi writers and their novels)?

      • Shiv Shankar Shukla
      • Mongra
      • Lakhanlal Gupta
      • Chanda Amrit Barsais
      • Keyur Bhushan
      • Futaha Karam
      • Krishna Kumar Sharma
      • Kul Ke Marajad
      • Hriday Singh Chauhan
      • Bhojali

    Answer: n/a

  18. What is the Chhattisgarhi idiom for ‘harrassing’

    1. Ji Judana

    2. Chhati Chholna

    3. God Kitakna

    4. Ansu Dharna

    5. Chuchuwa Ke Rahna

    Answer: b

  19. In Chhattisgarh which tribal group occupies the maximum population?

    1. Oraon

    2. Gond

    3. Baiga

    4. Maria

    5. Kamar

    Answer: b

  20. Which district of Chhattisgarh has the maximum percentage of tribal population?

    1. Kanker

    2. Bastar

    3. Dantewada

    4. Sarguja

    5. Jashpur

    Answer: b