CGPSC Prelims General Studies 2013 Solved Paper (Part 5 of 5)

  1. Who was the first Indian native ruler to accept the system of subsidiary alliance?

    1. Sindhia of Gwalior

    2. Nizam of Hyderabad

    3. Dalip Singh of Punjab

    4. Gaikwad of Baroda

    5. Bhonslas of Nagpur

    Answer: b

  2. Who was the first Tirthankara of Jain religion?

    1. Parsvanath

    2. Risabhadev

    3. Mahavira

    4. Chetaka

    5. Trisala

    Answer: b

  3. The following Mauryan rulers were the followers of Buddhism?

    1. Chandragupta

    2. Asoka

    3. Bindusara

    4. Dashrath

    Select the correct answer

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 2 and 4

    5. 1 and 3

    Answer: d

  4. Which of the following schools of philosophy is of the opinion that Vedas contain the eternal truth?

    1. Sankhya

    2. Vaisheshika

    3. Mimamsa

    4. Nyaya

    5. Yoga

    Answer: c

  5. Match the following List-I on the basis of the end of lives of the following revolutionaries (List-II)

    List-I List-II
    1. Jatin Das

    2. Chandrashekhar Azad

    3. Bhagat Singh

    4. Kalpana Datt

    1. During life imprisonment

    2. Hunger strike

    3. During encounter

    4. Hanged

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: b

  6. Who became the Chief Justice of Chhattisgarh High Court in 2008?

    1. Rajeev Gupta

    2. SR Nayak

    3. Anang Kumar Patnaik

    4. KHN Kuranga

    5. WA Shishak

    Answer: a

  7. Who is the recipient of Minimata Award of CG Govt. For 2012?

    1. Jiv Rakhan Sahu

    2. Ravishankar Vyas

    3. Renana Niyazj_

    4. Abdul Sattar Khan

    5. None of these

    Answer: b

  8. The gangster, escaped from Janshatabdi Express near Bhilai and captured at Dhanbad on 20th March 2013, is

    1. Ravindra Singh

    2. Upendra Singh

    3. Ramesh Singh

    4. Krishna Singh

    5. Rakesh Singh

    Answer: b

  9. Which woman Parliamentarian of Chhattisgarh is appointed chairperson of BJP Mahila Morcha?

    1. Karuna Shukla

    2. Saroj Pandey

    3. Kamla Manhar

    4. Shweta Shukla

    5. None of these

    Answer: b

  10. In which cement plant of Chhattisgarh the fire broke out in April 2013?

    1. L. & T.

    2. A. C. C.

    3. J. K. Laxmi

    4. Modi

    5. Ambuja

    Answer: c

  11. Who among the following rulers is stated as protector of varna system?

    1. Pushyamitra Sunga

    2. Kharvela

    3. Gautamiputra Satkarni

    4. Vasudeo

    5. Samudragupta

    Answer: c

  12. The Mongols under Changez Khan invaded India during the reign of

    1. Balban

    2. Firoz Tughlaq

    3. lltutmish

    4. Babur

    5. Mohamad Bin Tughlaq

    Answer: c

  13. Netaji Subhash Chandra Bose became the President of Indian National Congress by defeating which leader?

    1. Sardar Vallabhbhai Patel

    2. J. L. Nehru

    3. Maulana Abul Kalam Azad

    4. C. Rajagopalachari

    5. P. Sitaramrhiah

    Answer: e

  14. Matching the following List-I and List-II (in the context of Gandhiji)

    List-I List-II
    1. Gandhiji taken to Yervadas prison

    2. He undertook unto death movement

    3. He was confronted with black flags on way to Karachi

    4. He called the defeat more mine than theirs

    1. For endorsing Delhi Pact

    2. The civil disobedience fast

    3. Congress crisis of 1939

    4. Against communal Award

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  15. Ibn Batutah, the famous Arab scholar and traveller, visited India during the reign of

    1. Ghiyas-ud-din Balban

    2. Humayun

    3. Muhammad-bin Tughlaq

    4. Sher Shah Suri

    5. Babur

    Answer: c

  16. In Chhattisgarh which of the following departments does not have an officer of district level?

    1. Women and Child Development

    2. Culture

    3. Public works

    4. School Education

    5. Home

    Answer: c

  17. Which of the following is not among the districts created in the year 2012?

    1. Dhamtari

    2. Bemetara

    3. Balodabazar-Bhatapara

    4. Gariyaband

    5. Mungeli

    Answer: a

  18. The name of the chairman of the “Vikas Khand Punargathan Ayog” (Development Block Reorganization Commission) of Chhattisgarh is

    1. Dr. Raman Singh

    2. Shri Hemchand Yadav

    3. Dr. Krishnamurthi Bandhi

    4. Shri Suyogy Kumar Mishra

    5. Shri Badridhar Deewan

    Answer: n/a

  19. Which of the following has the list of Scheduled Tribes of Chhattisgarh?

    1. The Constitution of India

    2. Madhya Pradesh Reorganisation Act, 2000

    3. (Chhattisgarh) Fundamental Rules

    4. Madhya Pradesh Lok Seva (Anusuchit Jatiyon, Anusuchit Jan Jatiyon Aur Anya Pichhade Vergon Ke Liye Arakshan) Adhiniyam, 1994

    5. Chhattisgarh Lok Seva (Anusuchit Jatiyon, Anusuchit Jan Jatiyon Aur Anya Pichhade Vergon Ke Liye Arakshan) Adhiniyam, 1994

    Answer: n/a

  20. Governor of Chhattisgarh Shri Shekhar Dutt is a retired person from which service?

    1. Indian Forest Service

    2. Indian Administrative Service

    3. Indian Police Service

    4. Indian Foreign Service

    5. Madhya Pradesh Higher Judicial Service

    Answer: b