MPPSC Prelims Solved Question Paper 2012 (Exam held on 24 Feb 2013)

  1. Nagarjuna sagar dam is situated in which state of India?

    1. Tamil nadu

    2. Andhra Pradesh

    3. Karnataka

    4. Orrisa

    Answer: b

  2. The Himalayan mountain ranges are not a part of which of the following state?

    1. Uttarakhand

    2. UP

    3. Sikkim

    4. Himachal Pradesh

    Answer: c

  3. Which of the following is the general direction of flow of summer mansoon in India?

    1. South to north

    2. South-West to South-East

    3. South-East to South-West

    4. South-West to North-West

    Answer: d

  4. What is sex ratio as per Census 2011?

    1. 935

    2. 940

    3. 945

    4. 950

    Answer: b

  5. Which of the following is First National park of India?

    1. Kanha National Park

    2. Dudhwa National Park

    3. Rajaji National Park

    4. Corbett National Park

    Answer: d

  6. Alaska is part of which country?

    1. Greenland

    2. USA

    3. Canada

    4. Russia

    Answer: b

  7. In which of the following continents the Andes Mountain range is located?

    1. Australia

    2. Europe

    3. South America

    4. North America

    Answer: c

  8. The equator does not pass through which of the Following country?

    1. Kenya

    2. Mexico

    3. Indonesia

    4. Brazil

    Answer: b

  9. Which of the following city is known as city of canals?

    1. Amsterdam

    2. Rome

    3. Venice

    4. Athens

    Answer: c

  10. Which one of following state does not share boarder with Bhutan?

    1. Sikkim

    2. Meghalaya

    3. Arunachal Pradesh

    4. West bengal

    Answer: b

  11. Which among the following is INCORRECT statement about constituent assembly?

    1. It worked with the help of a large number of committees, the most important among them being the drafting committee

    2. Minorities comunities were adequately represented in the assembly

    3. It was elected on the basis of universal adult franchise

    4. Its electoral processw as based on 6th Schedule of the act of 1935 which allowed for a restricted franchise based on tax, property and education

    qualificaiton.

    Answer: c

  12. The party system is the part of which larger systems among the following

    1. Social system

    2. Economic system

    3. Political system

    4. International System

    Answer: c

  13. RBI issues currency notes against which of the following

    1. Gold

    2. Foreign security

    3. Govt. Of India security

    4. All the above

    Answer: d

  14. The consultative committee of members of parliament for railway zones is constituted by which of the following?

    1. President of India

    2. Minstry of railways

    3. Ministry of parliament affairs

    4. Ministry of transport

    Answer: c

  15. Which one of the following is the period of 12th Five year plan?

    1. 2007 − 2012

    2. 2012 − 2017

    3. 2010 − 2015

    4. 2006 − 2011

    Answer: b

  16. In India, National income is computed by which of the following?

    1. Planning commission

    2. Ministry of Finance

    3. Central statistical Organization

    4. RBI

    Answer: c

  17. Who among the following is associated with “White Revolution”

    1. PJ Kurein

    2. Veghese Kurein

    3. MS Swaminathan

    4. MS Raghunathan

    Answer: b

  18. Which of the following banks is the central bank of India?

    1. State bank of India

    2. Bank of India

    3. Union bank of India

    4. Reserve bank of India

    Answer: d

  19. Who among the follwing was the speaker of first lok sabha?

    1. GV Mavalankar

    2. KM Munshi

    3. GB Pant

    4. Acharya Kriplani

    Answer: a

  20. Which of the following is not a Public sector Undertaking (PSU)/Enterprises?

    1. NTPC

    2. SAIL

    3. BHEL

    4. TISCO

    Answer: d

  21. Where among the following is the biggest Indoor stadium is situated in?

    1. Gwalior

    2. Indore

    3. Bhopal

    4. Jabalpur

    Answer: b

  22. Subrato cup is associated with which of the following?

    1. Football

    2. Cricket

    3. Chess

    4. Badminton

    Answer: a

  23. Which olympic swimmer amongst the following has won 18 gold medals in career?

    1. Michel Phelps

    2. Florent Manaudov

    3. Cullen Jones

    4. Ian thrope

    Answer: a

  24. Marry Kom is reciepent of?

    1. Bronze medal in Olympics 2012

    2. Arjuna Award

    3. Padma Shree

    4. All of above

    Answer: d

  25. Who among the following is the chairman of MP Sports council at present?

    1. Kailash Vijay vargiya

    2. SHivraj singh chauhan

    3. Tukoji rao chauhan

    4. Vikram Varma

    Answer: c

  26. How many players play on the ground from one team in Kho-Kho, Kabaddi, Volleyball and basket ball respectively?

    1. 7, 9, 5, 6

    2. 5, 6, 7, 9

    3. 9, 7, 6, 5

    4. 5, 7, 6, 9

    Answer: c

  27. Which of the following award is given by MP Govt. To a coach for his dedication in sports?

    1. Dronacharya Award

    2. Parashuram Award

    3. Vikram Award

    4. Sandipani Award

    Answer: n/a

  28. What is the name of the goalkeeper of Indian Hockey team which won gold medals in 1956 and 1964 olympic game?

    1. Dhyanchand

    2. Ajitpal singh

    3. Roop singh

    4. Shankar Laxman

    Answer: d

  29. Which cricket player among the following has been honored by BCCI giving him CK Naidu Lifetime achievement Award?

    1. Sunil gavaskar

    2. Anil Kumble

    3. Sachin Tedulkar

    4. Saurav Ganguly

    Answer: a

  30. Who among the following won the World Billiard Championship 2012?

    1. Mike Russel

    2. Rupesh Shah

    3. Dhruva Sitwala

    4. Pankaj Advani

    Answer: n/a

  31. Who among the following was awarded the prestigious “Kalidas Saan” of MP Government in November 2012?

    1. Lata Mangeskar

    2. Amir Khan

    3. Anupam Kher

    4. Pandit Ravishankar

    Answer: c

  32. Maximum soyabean is produced in which area of MP among the following?

    1. Malwa

    2. Bundelkhand

    3. Baghelkhand

    4. None of above

    Answer: a

  33. The boundary of which district of MP among following does not touch UP?

    1. Bhind

    2. Satana

    3. Shivpuri

    4. Sheopur

    Answer: d

  34. Which one of the following is the smallest district of MP by population?

    1. Sheopur

    2. Raisen

    3. Datia

    4. Harda

    Answer: d

  35. Who among the following was the First CM of MP?

    1. Ravishankar Shukla

    2. Kailash Katju

    3. Pattabhi Sitarammaiya

    4. None of above

    Answer: a

  36. What is the Number of Jyortirlings in MP out of twelve jyortirlingas of India?

    1. 1

    2. 2

    3. 3

    4. 4

    Answer: b

  37. With whom among the following MANDU is associated?

    1. Jijai Rao

    2. Rani Rupmati

    3. Allauddin Khan

    4. Jhalkari Bai

    Answer: b

  38. Which one of the following tribes of MP is the Biggest Population?

    1. Saharia

    2. Bheel

    3. Cole

    4. Bharia

    Answer: b

  39. Where among the following famous place for sculpture “Phadake Studio” is situated?

    1. Gwalior

    2. Reva

    3. Dhar

    4. Bhopal

    Answer: c

  40. Where is the all India Classical Dance festival organized every year in MP?

    1. Panchmarhi

    2. Khajuraho

    3. Gwalior

    4. Orachha

    Answer: b

  41. Sometime back, parliament of which country has given extension of Six Months t constitutional assembly to frame new constitution?

    1. Bhutan

    2. Nepal

    3. China

    4. None of above

    Answer: b

  42. By end of which year America has given call to withdraw 33000 soldiers from afhanistan?

    1. 2012

    2. 2013

    3. 2014

    4. 2015

    Answer: c

  43. In November 2011, the Pakistan and china held a joint military exercise along which of the following river?

    1. Indus

    2. Chenab

    3. Jhelam

    4. None of above

    Answer: c

  44. Which of the following contries boycotted the International conference on Syria?

    1. China

    2. Russia

    3. USA

    4. Both A, B

    Answer: d

  45. First lady other than the queen of bitain who had addressed both houses of british parliament is?

    1. India Gandhi

    2. Benazir Bhutto

    3. Sonia Gandhi

    4. Aung San Suukyi

    Answer: d

  46. Sir creek dispute is in between which of the following two country?

    1. India-Pakistan

    2. Afganistan-Pakistan

    3. China-India

    4. India-Bangladesh

    Answer: a

  47. Anna Hazare got what place in the list of 36 demonstrators released by TIME Now?

    1. 1st

    2. 5th

    3. 10th

    4. 12th

    Answer: b

  48. Which one of the following is the National Voters day?

    1. 5th June

    2. 1st November

    3. 25th January

    4. 8th March

    Answer: b

  49. Where was the asian shooting championship, 2012 organized?

    1. Kaula lampur

    2. Colombo

    3. Azerbaijan

    4. Doha

    Answer: d

  50. In which country is Malaya being treated?

    1. Pakistan

    2. Britain

    3. America

    4. Germany

    Answer: b

  51. In which district of MP is the Industry of traction alternators of Diesel engines proposed in the rail budget 2012 − 13?

    1. Satna

    2. Gwalior

    3. Vidisha

    4. Bhopal

    Answer: c

  52. In which district of P Mandideep Industrial cluster is situated?

    1. Vidisha

    2. Bhopal

    3. Sehore

    4. Raisen

    Answer: d

  53. In which district of MP is railway sleeper manufacturing factory situated?

    1. Sehore

    2. Bhopal

    3. Hoshangabad

    4. Betul

    Answer: a

  54. Who was the first woman CM of MP?

    1. Vimla Sharma

    2. Vijaya Raje Scindia

    3. Nirmala Yadav

    4. Uma Bharti

    Answer: d

  55. Jaldeep Yojana was initially started by MP Govt. From which reservoir?

    1. Indira Sagar

    2. Gandhi Sagar

    3. Baan Sagar

    4. Yehswant Sagar

    Answer: a

  56. At present, who is the speaker of MP Assembly?

    1. Ishwardas Rohani

    2. Mukund Navalkar

    3. Sreenivas Tewari

    4. None of above

    Answer: a

  57. Who was the of MP on 1 − 11 − 2000 at the time of division of state?

    1. Arjun Singh

    2. Digvijay Singh

    3. Sundarlal Patwa

    4. Virendra Kumar Saklecha

    Answer: b

  58. From where the Reliance industries got the coal bed Methane reserve in MP?

    1. Suhagpur

    2. Guna

    3. Balaghat

    4. Rewa

    Answer: a

  59. Where is Dushyant kumar manuscript museum situated?

    1. Bhopal

    2. Jabalpur

    3. Ujjain

    4. Balaghat

    Answer: c

  60. Who constructed the Sanchi stupa?

    1. Chandragupta

    2. Gautam Budha

    3. Mahavira

    4. Ashoka

    Answer: d

  61. Which of the following protocol may be used for accessing world wide web?

    1. HTTP

    2. SMTP

    3. SLIP

    4. None of above

    Answer: a

  62. Which of the following is the valid domain name extension?

    1. . Com

    2. . Gov

    3. . Net

    4. All the above

    Answer: d

  63. URL Stands for?

    1. Unique resource locator

    2. Universal Resource Locator

    3. Uniform Resource Locator

    4. United Resource Locator

    Answer: c

  64. E-mail stands for?

    1. Elecrical Mail

    2. Electonic Mail

    3. Elastic Mail

    4. None of above

    Answer: d

  65. Which of the following is free E-Mail service provider?

    1. Hotmail

    2. Rediffmail

    3. Yahoo

    4. All the above

    Answer: d

  66. HTML stands for?

    1. Hybrid Text Markup Language

    2. Hypertext Markup Language

    3. Higher Text Markup Language

    4. None of Above

    Answer: b

  67. A computer virus is?

    1. A computer program that can replicate itself

    2. A Virus that affect health of Human Being

    3. Both of above

    4. None of Above

    Answer: a

  68. A Computer hacker is?

    1. A person who maintains computer security

    2. a person who vilates computer security with malicious intension for personal gain

    3. a person responsible for safe operation

    4. a person who repairs computer

    Answer: b

  69. Video conferencing is?

    1. conduct of vide calls using telecom technology

    2. Conduct of telephone calls

    3. conduct f video conference using a set of telescope technology

    4. None of the above

    Answer: a

  70. Cyber crime is?

    1. Hacking

    2. Stalking

    3. Denial of Service attach

    4. All of the above

    Answer: d

  71. Which of the following musician was selected in 2013. For Lifetime achievement Grammy Award?

    1. Pandit Grijishankar

    2. Jakir Hussaen

    3. AR Rehman

    4. Pandit Ravishankar

    Answer: d

  72. MP accountant general's office is situated in which of the following cities?

    1. Bhopal

    2. Gwalior

    3. Jabalpur

    4. Reva

    Answer: b

  73. In which city is RCVP Naronha administrative academy situated?

    1. Jabalpur

    2. MMussoorie

    3. Mumbai

    4. Bhopal

    Answer: a

  74. All offences punishable under the protection of Civil Right Act. 1955 are?

    1. Cognizable and Non-Bialable

    2. Cognizbale and Non-Compoundable

    3. Non-Cognizable and Bialable

    4. Non-Cognizable and commoundable

    Answer: b

  75. An offence arising out of “Untouchability” would ot made out where?

    1. The act of accused with regard to the enjoyment of benefit under a charitable trust created for the benefit of any section of the general public

    2. The act of accused is with regard to the use of finery

    3. As accused is not being copetent to commit an offence

    4. The accused and complainant victim belong to the same social group.

    Answer: d

  76. The protection of Civil right act extends to?

    1. The whole of India

    2. The whole of India except the scheduled area

    3. The whole of India except the scheduled area

    4. The whole of India except the union territories of Goa, Daman and diu

    Answer: c

  77. The schedule caste and scheduled tribes (prevention of atrocities) act, 1989 came into force on?

    1. 1st July 1980

    2. 30th January 1990

    3. 30th July 1989

    4. 1st January 1990

    Answer: b

  78. The SC and ST act is a special provision for the advancement of SC and ST which is based on which one of the following doctrines?

    1. Doctrine of severability

    2. Doctrine of preferred position

    3. Doctrine of protective discrimination

    4. Doctrine of Haronious Construction

    Answer: c

  79. Which of the following powers is NOT provided to specified special court under SC and ST act?

    1. Forfeiture of property of a convict of an offence

    2. To authorize a person for extra investigation other than police

    3. To remove a person from the area on whom there is a doubt of committing a crime

    4. Take measurement and photograph of a person on whom there is a doubt of committing a crime

    Answer: c

  80. A court of session specified as special court to try the offences under the SC and ST act for the purpose of providing?

    1. Speedy trial

    2. Time bound trial

    3. Special protection to victims

    4. All of above

    Answer: d

  81. Scientists of NDRI Karnal (Haryana) developed second clone of which one of following animal?

    1. Sheep

    2. Buffalo

    3. Cow

    4. Goat

    Answer: b

  82. Which snake of the following is Non-poisonous?

    1. Cobra

    2. Viper

    3. Coral-snake

    4. Python

    Answer: d

  83. In which year was the project tiger launched to save Indian tiger?

    1. 1971

    2. 1973

    3. 1977

    4. 1991

    Answer: d

  84. Which of the following is measured By Anemometer?

    1. Velocity of water flow

    2. Depth of water

    3. Force of the wind

    4. Intensity of light

    Answer: c

  85. Dengue is a fever caused by transmitted to other human by?

    1. Virus and female aedes mosquito

    2. Bacteria and female culex mosquito

    3. Fungus and female aedes osquito

    4. Protozoa and female anopheles mosquito

    Answer: a

  86. Carbon monoxide poisoning affects mainly which one of the following?

    1. Digestive activity

    2. Liver Functioning

    3. Kidney Functioning

    4. Oxygen carryin capacity of blood

    Answer: d

  87. Statics is related to which one of the following?

    1. State of motion

    2. State of rest

    3. State of mind

    4. Study of data

    Answer: b

  88. According to a new definition adopted by International astronomical Union in 2006, which of the following is not a planet?

    1. Uranus

    2. Neptune

    3. Pluto

    4. Jupitor

    Answer: c

  89. World AIDS day is celebrated on which date?

    1. 12th January

    2. 1st April

    3. 1st May

    4. 1st December

    Answer: d

  90. Which of the following is related with the field of electricity generation?

    1. MMTC

    2. MTNL

    3. NCL

    4. NHPC

    Answer: d

  91. Ajanta Cave are connected with which of the following?

    1. Ramayana

    2. Mahabharata

    3. Jakata stories

    4. Panchtantra Stories

    Answer: c

  92. Regarding the Indus valley civilization, consider the following statement

    1. During this period cotton was used for manufacturing textiles in India

    2. It was predominatly a secular civilization and the religious element, through present did not dominate the scene

    Which of the statement given above is/are correct?

    1. 1 Only

    2. 2 Only

    3. Bothe 1 and 2

    4. Either 1 nor 2

  93. Tripitaka is associated with which of the following?

    1. Jains

    2. Buddhists

    3. Sikhs

    4. Hindus

    Answer: b

  94. “Rajatarangini” written by kalhan is associated with which of the following?

    1. Chandragupta reign

    2. Anthology of lyrics

    3. History of Kashmir

    4. Reign of Krishna Deva raya

    Answer: c

  95. Who among the following was the advocate at the famous INA trials?

    1. Subhash Chandra bose

    2. Rajagopalachari

    C. Asaf ali

    D. Bhulabhai Desai

    Answer: d

  96. Who among the following attended all the three round table conferences?

    1. Vallabhbhai patel

    2. Madan mohan malviya

    3. BR Ambedkar

    4. None of above

    Answer: c

  97. Who among the following organized the society of revolutionaries “Abhinav Bharat”

    1. Jatindra Nath Mukherjee

    2. Madan lal dhingra

    3. Vinayak damodar savarkar

    4. Lala hardayal

    Answer: c

  98. Who among the following has been first person who delivered his speech in Hindi in UNO?

    1. Swami Vivekanand

    2. Lal bahadur shashtri

    3. Atal bihari vajpeyi

    4. None of above

    Answer: c

  99. Amir Khusro was associated with whose reign among the following?

    1. Allauddin khilzi

    2. Muhammad bin tughlaq

    3. Ibrahi Lodhi

    4. Firoz shah

    Answer: a

  100. Mohenjo daro is situated in which of the following?

    1. Gujarat, India

    2. Punjab, India

    3. Sindh, Pakistan

    4. Afganistan

    Answer: c