MPPSC Prelims General Studies 2013 Solved Paper (Part 2 of 10)

  1. Which among the following is INCORRECT statement about constituent assembly?

    1. It worked with the help of a large number of committees, the most important among them being the drafting committee

    2. Minorities comunities were adequately represented in the assembly

    3. It was elected on the basis of universal adult franchise

    4. Its electoral processw as based on 6th Schedule of the act of 1935 which allowed for a restricted franchise based on tax, property and education qualificaiton.

    Answer: c

  2. The party system is the part of which larger systems among the following

    1. Social system

    2. Economic system

    3. Political system

    4. International System

    Answer: c

  3. RBI issues currency notes against which of the following

    1. Gold

    2. Foreign security

    3. Govt. Of India security

    4. All the above

    Answer: d

  4. The consultative committee of members of parliament for railway zones is constituted by which of the following?

    1. President of India

    2. Minstry of railways

    3. Ministry of parliament affairs

    4. Ministry of transport

    Answer: c

  5. Which one of the following is the period of 12th Five year plan?

    1. 2007 − 2012

    2. 2012 − 2017

    3. 2010 − 2015

    4. 2006 − 2011

    Answer: b

  6. In India, National income is computed by which of the following?

    1. Planning commission

    2. Ministry of Finance

    3. Central statistical Organization

    4. RBI

    Answer: c

  7. Who among the following is associated with “White Revolution”

    1. PJ Kurein

    2. Veghese Kurein

    3. MS Swaminathan

    4. MS Raghunathan

    Answer: b

  8. Which of the following banks is the central bank of India?

    1. State bank of India

    2. Bank of India

    3. Union bank of India

    4. Reserve bank of India

    Answer: d

  9. Who among the follwing was the speaker of first lok sabha?

    1. GV Mavalankar

    2. KM Munshi

    3. GB Pant

    4. Acharya Kriplani

    Answer: a

  10. Which of the following is not a Public sector Undertaking (PSU)/Enterprises?

    1. NTPC

    2. SAIL

    3. BHEL

    4. TISCO

    Answer: d