MPPSC Prelims General Studies 2013 Solved Paper (Part 4 of 10)

  1. Who among the following was awarded the prestigious “Kalidas Saan” of MP Government in November 2012?

    1. Lata Mangeskar

    2. Amir Khan

    3. Anupam Kher

    4. Pandit Ravishankar

    Answer: c

  2. Maximum soyabean is produced in which area of MP among the following?

    1. Malwa

    2. Bundelkhand

    3. Baghelkhand

    4. None of above

    Answer: a

  3. The boundary of which district of MP among following does not touch UP?

    1. Bhind

    2. Satana

    3. Shivpuri

    4. Sheopur

    Answer: d

  4. Which one of the following is the smallest district of MP by population?

    1. Sheopur

    2. Raisen

    3. Datia

    4. Harda

    Answer: d

  5. Who among the following was the First CM of MP?

    1. Ravishankar Shukla

    2. Kailash Katju

    3. Pattabhi Sitarammaiya

    4. None of above

    Answer: a

  6. What is the Number of Jyortirlings in MP out of twelve jyortirlingas of India?

    1. 1

    2. 2

    3. 3

    4. 4

    Answer: b

  7. With whom among the following MANDU is associated?

    1. Jijai Rao

    2. Rani Rupmati

    3. Allauddin Khan

    4. Jhalkari Bai

    Answer: b

  8. Which one of the following tribes of MP is the Biggest Population?

    1. Saharia

    2. Bheel

    3. Cole

    4. Bharia

    Answer: b

  9. Where among the following famous place for sculpture “Phadake Studio” is situated?

    1. Gwalior

    2. Reva

    3. Dhar

    4. Bhopal

    Answer: c

  10. Where is the all India Classical Dance festival organized every year in MP?

    1. Panchmarhi

    2. Khajuraho

    3. Gwalior

    4. Orachha

    Answer: b