MPPSC Prelims General Studies 2013 Solved Paper (Part 6 of 10)

  1. In which district of MP is the Industry of traction alternators of Diesel engines proposed in the rail budget 2012 − 13?

    1. Satna

    2. Gwalior

    3. Vidisha

    4. Bhopal

    Answer: c

  2. In which district of P Mandideep Industrial cluster is situated?

    1. Vidisha

    2. Bhopal

    3. Sehore

    4. Raisen

    Answer: d

  3. In which district of MP is railway sleeper manufacturing factory situated?

    1. Sehore

    2. Bhopal

    3. Hoshangabad

    4. Betul

    Answer: a

  4. Who was the first woman CM of MP?

    1. Vimla Sharma

    2. Vijaya Raje Scindia

    3. Nirmala Yadav

    4. Uma Bharti

    Answer: d

  5. Jaldeep Yojana was initially started by MP Govt. From which reservoir?

    1. Indira Sagar

    2. Gandhi Sagar

    3. Baan Sagar

    4. Yehswant Sagar

    Answer: a

  6. At present, who is the speaker of MP Assembly?

    1. Ishwardas Rohani

    2. Mukund Navalkar

    3. Sreenivas Tewari

    4. None of above

    Answer: a

  7. Who was the of MP on 1 − 11 − 2000 at the time of division f state?

    1. Arjun Singh

    2. Digvijay Singh

    3. Sundarlal Patwa

    4. Virendra Kumar Saklecha

    Answer: b

  8. From where the Reliance industries got the coal bed Methane reserve in MP?

    1. Suhagpur

    2. Guna

    3. Balaghat

    4. Rewa

    Answer: a

  9. Where is Dushyant kumar manuscript museum situated?

    1. Bhopal

    2. Jabalpur

    3. Ujjain

    4. Balaghat

    Answer: c

  10. Who constructed the Sanchi stupa?

    1. Chandragupta

    2. Gautam Budha

    3. Mahavira

    4. Ashoka

    Answer: d