UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 10 of 15)

  1. The Council of Ministers is collectively responsible to which of the following?

    1. Prime Minister

    2. President

    3. Rajya Sabha

    4. Lok Sabha

    Answer: d

  2. No money bill can be introduced in the Legislative Assembly of a State, except on the recommendations of

    1. the Parliament

    2. the Governor of the State

    3. the President of India

    4. a Special Committee of Ministers

    Answer: b

  3. Who amongst following elects the Vice President of India? Select the correct answer from the codes given below:

    1. Members of Lok Sabha

    2. Members of Rajya Sabha

    3. Members Legislative Assemblies

    4. Members of Legislative Councils

    Which is correct?

    1. 1 and 2 only

    2. 1 and 3 only

    3. 1, 2 and 3 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: a

  4. The Council of Ministers has to resign if a no-confidence motion is passed by a majority of members of

    1. Lok Sabha

    2. Rajya Sabha

    3. Both the Houses separately

    4. Both the Houses in joint sitting

    Answer: a

  5. State Governor is appointed by

    1. Central Cabinet

    2. Chief Justice of Supreme Court

    3. Speaker of Lok Sabha

    4. President of India

    Answer: d

  6. The Parliament can legislate on a subject in the State list

    1. by the wish of the President

    2. if the Rajya Sabha passes such a resolution

    3. under any circumstances

    4. by asking the legislature of the concerned State

    Answer: b

  7. Fundamental Duties were included in the Constitution of India on the recommendation of

    1. Balwant Rai Mehta Committee

    2. lyenger Committee

    3. Swaran Singh Committee

    4. Thakkar Committee

    Answer: c

  8. Who has the right under the Constitution to seek the opinion of the Supreme Court on question of law a. President

    1. President

    2. Any High Court

    3. Prime Minister

    4. All the above

    Answer: a

  9. Which of the following are constitutional authorities? Select the correct answer from the codes given below:

    1. State Election Commission

    2. State Finance Commission

    3. Zila Panchayat

    4. State Electoral Officer

    Codes:

    1. 1 and 2 only

    2. 1, 2 and 3 only

    3. 2, 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: b

  10. Which among the following functions as a coordinator between the Planning Commission and State Governments?

    1. National Integration Council

    2. Finance Commission

    3. National Development Council

    4. None of the above

    Answer: c