UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 11 of 15)

  1. The Office of the Comptroller and Auditor General of India was created

    1. through an Act of the Parliament

    2. by the Constitution

    3. through a Cabinet Resolution

    4. none of the above

    Answer: b

  2. What is the tenure of the Chief Election Commissioner of India?

    1. Five Years

    2. During the pleasure of the. President

    3. Six years or till the age of 65 years whichever is earlier

    4. Five Years or till the age of 65 years whichever is earlier

    Answer: c

  3. The number of seats reserved for women in Panchayati Raj Institutions in UrP. Is

    1. one-third of total seats

    2. in proportion to women's population

    3. one-fourth of total seats

    4. as per the requirements circumstances

    Answer: a

  4. In which one of the following years the Unorganized Workers'Social Security act was passed?

    1. 2004

    2. 2006

    3. 2008

    4. 2010

    Answer: c

  5. Tendulkar Committee has estimated that in India the * percentage of the population below poverty line is

    1. 27.2

    2. 37.2

    3. 22.2

    4. 32.7

    Answer: b

  6. The minimum number of Judges of the Supreme Court required for hearing any case involving interpretation of the Constitution is

    1. ten

    2. nine

    3. seven

    4. five

    Answer: c

  7. In which of the following cases, Supreme Court held that: “Fundamental Rights enable a man to chalk out his own life in the manner he likes best.”

    1. Indira Gandhi Vs. Raj Narain

    2. Golak Nath Vs. State of Punjab

    3. Bank Nationalization Case

    4. Azhar Vs. Municipal Corporation

    Answer: b

  8. In which of the following cases Supreme Court has held that ‘the Preamble forms part of the Constitution’

    1. Union of India Vs. Dr. Kohli

    2. Banarsidas Vs. State of UP

    3. Bommai Vs. Union of India

    4. Maiak Singh Vs. State of Punjab

    Answer: c

  9. In which of the following States Panchayati Raj was introduced first?

    1. UP

    2. Bihar

    3. Rajasthan

    4. Gujarat

    Answer: c

  10. Which among the following States has launched ‘Apna van apna dhan’ scheme?

    1. Uttar Pradesh

    2. Madhya Pradesh

    3. Himachal Pradesh

    4. Arunachal Pradesh

    Answer: c