UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 13 of 15)

  1. Which one of the following is the best source of generating electricity in India from the viewpoint of sustainable development?

    1. Coal

    2. Mineral oil and gas

    3. Hydro-electncity

    4. Atomic energy

    Answer: c

  2. Sustainable development is a case of inter-generational sensibility in respect of use of

    1. natural resources

    2. material resources

    3. industrial resources

    4. social resources

    Answer: a

  3. ‘Chipko’ movement was basically against

    1. Water pollution

    2. Noise pollution Deforestation

    3. Deforestation

    4. pollution

    Answer: c

  4. ‘Eco Mark’ is given to the Indian products that are

    1. Pure and unadulterated

    2. Rich in proteins

    3. Environment friendly

    4. Economically viable

    Answer: c

  5. Which of the following is not a Greer House gas?

    1. Carbon dioxide

    2. Methane

    3. Nitrous oxide

    4. Nitrogen

    Answer: d

  6. Naihati, where according to the Rai Budget 2012 − 13 a rail coach factor> and museum is to be established, is the birtjrplace of

    1. Rabindranath Tagore

    2. Bankim Chandra Chattopadhyaya

    3. Subhas Chandra Bose

    4. Swami Vivekanand

    Answer: b

  7. Which of the following represents the average increase in earth's temperature during the last century?

    1. 0.6 degree Celsius

    2. 0.7 degree Celsius

    3. 0.8 degree Celsius

    4. 0.9 degree Celsius

    Answer: c

  8. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists:

    List-I (Air Pollutant) List-II (Part affected)
    1. Asbestos dust

    2. Lead

    3. Mercury

    4. Carbon

    1. Brain

    2. Stomach

    3. Lung

    4. Blood stream Monoxide

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  9. The United Nations Convention on Climate Change ratified by more tha 150 countries became effective on

    1. March 21, 1994

    2. May 21, 1995

    3. June 21, 1996

    4. June 21, 1999

    Answer: a

  10. Which one of the following is not correctly matched?

      • Centre for Ecological Sciences (CES)
      • Bengaluru
      • Wildlife Institute of India
      • Dehradun
      • Indian Institute of Forest Management
      • Kolkata
      • GB Pant Institute of Himalayan Environment and Development
      • Almora

    Answer: c