UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 2 of 15)

  1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I List-II
    1. Plague

    2. AIDS

    3. Baldness

    4. Malaria

    1. Protozoa

    2. Fungus

    3. Virus

    4. Bacteria

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  2. What is MRI?

    1. Magnetic Record of Intestines

    2. Magnetic Recording of Investigations

    3. Magnetic Resonance Imaging

    4. Magnetic Resonance in Intestines

    Answer: c

  3. The year 2011 has been marked for the livestock disease named

    1. Foot mouth disease

    2. Rinderpest

    3. Rabies

    4. Cowpox

    Answer: b

  4. Chlorophyll contains

    1. Iron

    2. Copper

    3. Magnesium

    4. Manganese

    Answer: c

  5. Funk invented

    1. Vitamins

    2. Hormones

    3. Proteins

    4. Enzymes

    Answer: a

  6. Who among the following dignitaries were in Delhi in February/March 2012? Select the correct answer from the codes given below:

    1. Foreign Minister of Norway

    2. Foreign Minister of China

    3. Foreign Minister of Italy

    4. Foreign Minister of Egypt Codes:

    Correct answer is

    1. 1 and 2 only

    2. 2 and 3 only

    3. 3 and 4 only

    4. 1, 2 and 3 only

    Answer: b

  7. Kamla Prasad Bissessar is the Prime Minister of

    1. Guyana

    2. Jamaica

    3. Madagascar

    4. Trinidad and Tobago

    Answer: d

  8. What is the name of the luxury cruise ship which capsized near the western coast of Italy on 13th January 2012

    1. Costa Allegra

    2. Costa Concordia

    3. Costa Fortuna

    4. Enrica Lexie

    Answer: b

  9. Where was the Fifth Summit Conference of 1BSA (Organization of India, Brazil and South Africa) held in 2011?

    1. New Delhi

    2. Pretoria

    3. Brasilia

    4. Victoria

    Answer: b

  10. Who was the Chairman of the 13th Finance Commission?

    1. Indira Rajaraman

    2. C Rangarajan

    3. Vijay Kelkar

    4. None of the above

    Answer: b