UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 3 of 15)

  1. The first Indian State to pass the Lokayukta bill in 2011 is

    1. Uttar Pradesh

    2. Bihar

    3. Uttarakhand

    4. Jharkhand

    Answer: c

  2. India has recently signed a Border Pact with which of the SAARC countries?

    1. Myanmar

    2. Nepal

    3. China

    4. Bangladesh

    Answer: d

  3. Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation (2011) has been given to

    1. Aung San Suu Kyi

    2. Bill Clinton

    3. Dalai Lama

    4. Sheikh Hasina Wajed

    Answer: c

  4. Which country will host 2014 FIFA World Cup?

    1. Brazil

    2. Argentina

    3. Canada

    4. None of the above

    Answer: a

  5. The Rajeev Gandhi Khel Ratna Awardee for 2011 is

    1. ZaheerKhan

    2. Gagan Narang

    3. Tejaswini Sawant

    4. Jwala Gutta

    Answer: b

  6. Who among the following was the Special Guest of India's Sixty-third Republic Day celebration?

    1. Yingluck Shinawatra

    2. Thaksin Shinawatra

    3. Angela Markel

    4. Sheikh Hasina Wajed

    Answer: a

  7. In January 2012 the second DSC Prize for South Asian Literature was awarded to

    1. Amitav Ghosh

    2. HM Naqvi

    3. Shashi Tharur

    4. Shehan Karunatilaka

    Answer: d

  8. Of which of the following countries Mariyano Rajoy has assumed the office of Prime Minister on 20 December 2011?

    1. Kosova

    2. Portugal

    3. Spain

    4. Ukraine

    Answer: c

  9. Which country has announced in December 2011 that it will set up its first military base abroad in the Indian Ocean Island of Seychelles?

    1. China

    2. Japan

    3. Russia

    4. South Korea

    Answer: a

  10. Where was the 17th SAARC (2011) Conference held?

    1. Male

    2. Dhaka

    3. Colombo

    4. Addu City

    Answer: a