UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 4 of 15)

  1. Who among the following Journalists has written his autobiography entitled the “Lucknow Boy”

    1. Vinod Mehta

    2. Alok Mehta

    3. Narendra Mohan

    4. Pritish Nandi

    Answer: a

  2. At the 59th National Film Awards, who was declared the best actress?

    1. Kareena Kapoor

    2. Priyanka Chopra

    3. Rani Mukhei

    4. Vidya Balan

    Answer: d

  3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I List-II
    1. Preeja Sridharan

    2. Sunil Chettri

    3. Rakesh Kumar

    4. Virdhaval Khade

    1. Football

    2. Kabaddi

    3. Swimming

    4. Athletics

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: a

  4. What is the expected target of development in the ‘vision paper’ of the 12th Five Year Plan (2012 − 2017) as accepted by the National Development Council?

    1. 7%

    2. 8%

    3. 9%

    4. 10%

    Answer: c

  5. Who among the following won the first Indian “Grand Prix Formula One” car race?

    1. Adrian Sutil

    2. Narayan Kartikeyan

    3. Sebastian Vittel

    4. Jesson Baton

    Answer: c

  6. Who was the only Indian batsman to have hit a century in the recent (2011 − 12) Indian-Australian Cricket Test Series?

    1. Sachin Tendulkar

    2. Virat Kohli

    3. Rohit Sharma

    4. Rahul Dravid

    Answer: b

  7. Which of the following sacred Buddhist place was situated on the river Niranjana?

    1. Bodh Gaya

    2. Kusinagara

    3. Lumbtni

    4. Rishipattana

    Answer: a

  8. Who among the following has been conferred Padma Vibhusan in the year 2012?

    1. Anil Kapoor

    2. Homi K Bhabha

    3. Jose Pereira

    4. KG Subramanyan

    Answer: d

  9. How many women have been elected in the UP Vidhan Sabha elections of 2012

    1. 58

    2. 35

    3. 49

    4. 17

    Answer: b

  10. Match List-I With List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Harappan Sites) List-II (Locations)
    1. Manda

    2. Diamabad

    3. Kalibanga

    4. Rakhigarhi

    1. Rajasthan

    2. Haryana

    3. Jammu Kashmir

    4. Maharashtra

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c