UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 6 of 15)

  1. Sharada Act fixed the minimum age of marriage of girls and boys respectively as

    1. 12 and 16

    2. 14 and 18

    3. 15 and 21

    4. 16 and 22

    Answer: b

  2. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Newspaper) List-II (Language)
    1. Bharat Mitra

    2. Rashtramata

    3. Prajamitra

    4. Nayak

    1. Bengali

    2. Gujarati

    3. Hindi

    4. Marathi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c

  3. Who among the following were Jahangiri painters? Select the correct answer for the codes given below:

    1. Abdus Samad

    2. Abul Hasan

    3. Aqa Riza

    4. Mir Sayyad Ali

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 4 and 1

    Answer: d

  4. Which one of the following was the Fmperor of India when British East India Company was forafed in London?

    1. Akbar

    2. Jahangir

    3. Shahjahan

    4. Aurangzeb

    Answer: a

  5. At the time of Aurangzeb's death, the Maratha Leadership was in the hands of

    1. Shambhuji

    2. Rajaram

    3. Jijabai

    4. Tarabai

    Answer: d

  6. Ram Mohan Roy was given the title of Raja by

    1. Lord William Bentinck

    2. Akbar II

    3. Followers of Brahma Samaj

    4. Intellectuals opposing the custom of Sati

    Answer: b

  7. Match List-I (Congress President) with List-II (Location) and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I List-II
    1. Dr. MA Ansari

    2. Purushottam Das

    3. Sarojini Naidu

    4. Subhas Chandra

    1. Hanpura

    2. Kanpur

    3. Madras

    4. Nasik

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c

  8. Which Act for the first time made it possible for Indians to take some share in the administration of their country?

    1. Charter Act 1833

    2. Charter Act 1853

    3. Government of India Act 1858

    4. Indian Councils Act 1861

    Answer: a

  9. A Provisional Government of India with Raja Mahendra Pratap as its President was established during the First World War in

    1. Afghanistan

    2. Germany

    3. Singapore

    4. Turkey

    Answer: a

  10. The National Leader who was elected President (Speaker) of the Central Legislative Assembly in 1925 was

    1. Motilal Nehru

    2. CR Das

    3. Vallabhbhai Patel

    4. Vitthalbhai Patel

    Answer: d