UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 7 of 15)

  1. Who of the following was entrusted with finance portfolio in the ministry formed in U. P after the election of 1937?

    1. Govind Ballabh Pant

    2. Rafi Ahmad Kidwai

    3. Kailash Nath Katju

    4. Mohammed Ibrahim

    Answer: b

  2. Which of the following States of Lndia has the largest area (2010) under tobacco cultivation?

    1. Uttar Pradesh

    2. Karnataka

    3. Andhra Pradesh

    4. Gujarat

    Answer: c

  3. In Uttar Pradesh the highest production of Aonla comes from

    1. Rae Bareilly

    2. Pratapgarh

    3. Faizabad

    4. Allahabad

    Answer: b

  4. Which of the following movements drew women out from the seclusion of home? Select the correct answer from the codes given below:

    1. Swadeshi Movement

    2. Home Rule Movement

    3. Non-Cooperation Movement

    4. Civil Disobedience Movement

    Codes:

    1. 1 and 3 only

    2. 2 and 4 only

    3. 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  5. Which of these west flowing rivers flow between two mountain ranges?

    1. Sharavati

    2. Narmada

    3. Mahi

    4. Sabarmati

    Answer: b

  6. Which of the following is correctly matched (Lakes)? (Locations)

      • Lonar
      • Madhya Pradesh
      • Nakki
      • Gujarat
      • Kolleru
      • Andhra Pradesh
      • Pulicat
      • Kerala

    Answer: c

  7. Which of the following is not a kharif crop?

    1. Cotton

    2. Groundnut

    3. Maize

    4. Mustard

    Answer: d

  8. Which of the following rivers is called ‘biological desert’ on account of its pollutants?

    1. Yamuna

    2. Periyar

    3. Damodar

    4. Mahanadi

    Answer: c

  9. Most of the production of Natural gas in India comes from

    1. Andhra Pradesh Coast

    2. Gujarat Coast

    3. Bombay High

    4. Tamil Nadu Coast

    Answer: c

  10. Which one of the following is the main area for producing ‘Tidal Energy’

    1. Gulf of Bengal

    2. Gulf of Mannar

    3. Gulf of Khambhat (Cambay)

    4. Gulf of Kutch

    Answer: c