UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 8 of 15)

  1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Mining Areas) List-II (Minerals)
    1. Gurumahisam

    2. Talchar

    3. Jaduguda

    4. Zavar

    1. Lead

    2. Uranium

    3. Iron ore

    4. Coal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  2. Which of the following ports of India is afi open sea port?

    1. Haldia

    2. Mumbai

    3. Chennai

    4. Vishakhapatnam

    Answer: a

  3. Which one of the following is not correctly matched?

      • Nangal Dam
      • Satluj River
      • Sardar Sarovar
      • Narmada
      • Nagaijun Sagar
      • Godavari
      • Hirakud Dam
      • Mahanadi

    Answer: c

  4. Teak forest is found in which of the following States of India?

    1. Madhya Pradesh

    2. Uttar Pradesh

    3. Jharkhand

    4. Karnataka

    Answer: a

  5. Which of the following pairs of countries are around Aral Sea?

    1. Kazakhastan-Uzbekistan

    2. Kazakhastan-Turkemenistan

    3. Azerbaijan-Uzbekistan

    4. Kazakhstan-Russia

    Answer: a

  6. Which of the following seas has the highest salinity?

    1. Caspian Sea

    2. Mediterranean Sea

    3. Red Sea

    4. Dead Sea

    Answer: d

  7. Which of the following countries is the largest producer of diamond?

    1. Australia

    2. Venezuela

    3. Russia

    4. Botswana

    Answer: d

  8. The “Death Valley” in South California, USA is an example of

    1. Anticlinal Valley

    2. Synclinal Valley

    3. Antecedent Valley

    4. Rift Valley

    Answer: c

  9. Which of the following State is the largest manganese producer in India?

    1. Maharashtra

    2. Madhya Pradesh

    3. Karnataka

    4. Orissa

    Answer: d

  10. Which of the following Union Territories has the lowest population density?

    1. Daman and Diu

    2. Dadra and Nagar Haveli

    3. Andaman and Nicobar

    4. Puducheri

    Answer: c