UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 9 of 15)

  1. Which of the following is the highest Peak in South India?

    1. Anai Mudi

    2. Doda Beta

    3. Mahendragiri

    4. Dhupgarh

    Answer: a

  2. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Fulani
      • West Africa
      • Bantu
      • Sahara
      • Masai
      • East Africa
      • Nuba
      • Sudan

    Answer: b

  3. Indian Parliament consists of

    1. Lok Sabha and Rajya Sabha

    2. Lok Sabha, Rajya Sabha and Prime Minister

    3. Speaker and Lok Sabha

    4. President and both the Houses

    Answer: d

  4. The joint sitting of the House of People and the Council of States is summoned by

    1. The President

    2. Speaker of Lok Sabha

    3. Parliament

    4. Chairman of Rajya Sabha

    Answer: a

  5. Money Bill is introduced in

    1. Lok Sabha

    2. Rajya Sabha

    3. Joint sitting of both the Houses

    4. None of the above

    Answer: a

  6. Who of the following Presidents of India was associated with Trade Union Movement?

    1. VV Giri

    2. N Sanjiva Reddy

    3. KR Narayanan

    4. Zakir Hussain

    Answer: a

  7. Which of the following is not a temperate grassland?

    1. Pampas

    2. Veld

    3. Downs

    4. Savannah

    Answer: d

  8. The largest proven oil reserve of the world lies in

    1. Venezuela

    2. Saudi Arabia

    3. Iran

    4. Iraq

    Answer: a

  9. Peanuts are the main crop of

    1. Georgia

    2. Gambia

    3. Ghana

    4. Guatemala

    Answer: b

  10. The correct sequence of the following countries in terms of area in descending order is:

    1. Brazil, Argentina, Australia, India

    2. Australia, Brazil, India, Argentina

    3. Argentina, India, Australia, Brazil

    4. India, Brazil, Argentina, Australia

    Answer: a