UPPSC Prelims General Studies 2011 Paper (Part 1 of 15)

  • Previous
  1. Which among the following is the largest software company in India?

    1. Infosys

    2. TCS

    3. WIPRO

    4. HCL Tech

    Answer: b

  2. Which one of the following is different from the others from the point of view of ownership?

    1. LIC Policy

    2. Bank Fixed Deposit

    3. Kisan Vikas Patra

    4. Debenture of a Company

    Answer: n/a

  3. In the Union Budget 2011 − 12, the effective rate of interest for fanners on timely repayment of the bank loan is

    1. 7 percent

    2. 6 percent

    3. 4 percent

    4. 3 percent

    Answer: c

  4. ‘Athapoo’ is associated with which of the following festivals?

    1. Dol Yatra

    2. Onam

    3. Pongal

    4. Vishwakarma Puja

    Answer: b

  5. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I List-II
    1. Pandit Durgalal

    2. Lalgudi Jayaraman

    3. Bala Murali Krishna

    4. Amrita Shergil

    1. Instrumental Music

    2. Dance

    3. Painting

    4. Vocal Music

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a

  6. South Indian festival of ‘Onam’ is associated with which of the following?

    1. Ram's victory over Rawan

    2. Durga's killing of Mahishasur

    3. Shiva Shakti

    4. Mahabali

    Answer: d

  7. Which of the following crops are grown mainly in the irrigated areas during Zaid?

    1. Arhar and Gram

    2. Moong and Urad

    3. Rice and Millets

    4. Maize and Groundnut

    Answer: n/a

  8. The largest producer of Sugar in India is

    1. Bihar

    2. Karnataka

    3. Maharashtra

    4. Uttar Pradesh

    Answer: c

  9. Which of the following authority sanctions foreign exchange for the import of goods?

    1. Any Nationalised Bank

    2. Exchange Bank

    3. Reserve Bank of India

    4. Ministry of Financer

    Answer: n/a

  10. A letter of credit has to be produced by

    1. an exporter

    2. an importer

    3. custom authorities

    4. shipping company

    Answer: n/a