UPPSC Prelims General Studies 2011 Paper (Part 13 of 15)

  1. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Silver iodide
      • Horn Silver
      • Silver chloride
      • Artificial rain
      • Zinc phosphide
      • Rat poison
      • Zinc sulphide
      • Philosopher's wool

    Answer: n/a

  2. Which one of the following gases is essential for photosynthesis process?

    1. CO

    2. Co2

    3. N2

    4. O2

    Answer: b

  3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I List-II
    1. Morphine

    2. Sodium

    3. Boric Acid

    4. German Silver

    1. Antiseptic

    2. Alloy

    3. Analgesic

    4. Kerosene oil

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  4. Which one of the following human organs is most susceptible to harmful radiations?

    1. Eyes

    2. Heart

    3. Brain

    4. Lungs

    Answer: n/a

  5. The minimum height of a plane mirror to see the full size image of a person is equal to

    1. the height of the person

    2. half the height of the person

    3. one-fourth the height of the person

    4. double the height of the person

    Answer: b

  6. Helium is preferred to hydrogen in air balloons because it

    1. is cheaper

    2. is less dense

    3. has greater lifting power

    4. does not form an explosive mixture with air.

    Answer: d

  7. Which one of the following is NOT formed in our body?

    1. Vitamin A

    2. Protein

    3. Enzyme

    4. Hormone

    Answer: a

  8. Anosmia is

    1. loss of the sense of taste.

    2. loss of the sense of smell.

    3. loss of the sense of touch.

    4. loss of the sense of heat.

    Answer: b

    • Assertion (A): If somebody stops taking green vegetables he will suffer from night blindness.
    • Reason (R): He will suffer from Vitamin A deficiency.

    Select the correct answer from the code given below: Code:

    1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    2. Both (A) and (R) are true. But (R) is NOT the correct explanation of (A).

    3. (A) is true, but (R) is false.

    4. (A) is false, but (R) is true.

    Answer: d

  9. Insectivorous fish used for mosquito control is

    1. Hilsa

    2. Labeo

    3. Gambusia

    4. Mystus

    Answer: c