UPPSC Prelims General Studies 2011 Paper (Part 5 of 15)

  1. India has recently signed Comprehensive Economic Co-operation Agreement with

    1. Indonesia

    2. Malaysia

    3. Saudi Arabia

    4. Vietnam

    Answer: n/a

  2. Which one of the following districts of Uttar Pradesh has the highest literacy rate as per the provisional figures of 2011 Census?

    1. Gautambuddh Nagar

    2. Ghaziabad

    3. Kanpur Nagar

    4. Lucknow

    Answer: b

  3. Thumri Singer Girija Devi belongs to

    1. Banaras Gharana

    2. Agra Gharana

    3. Kirana Gharana

    4. Lucknow Gharana

    Answer: a

  4. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I (District) List-II (Headquarters)
    1. Jalaun

    2. Kanpur Dehat

    3. Sant Ravidas Nagar

    4. Kushinagar

    1. Akbarpur

    2. Navgarh

    3. Padrauna

    4. Orai

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: a

  5. The first Woman General Secretary of SAARC, elected in January 2011, comes from

    1. Bangladesh

    2. Sri Lanka

    3. Maldives

    4. Bhutan

    Answer: c

  6. The 18th Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award has been given to

    1. Shabana Azmi

    2. Maulana Wahiduddin Khan

    3. Javed Akhtar

    4. None of the above

    Answer: b

  7. India in February 2011 signed Free Trade Agreement with

    1. Australia

    2. Indonesia

    3. Japan

    4. South Korea

    Answer: c

  8. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I (City) List-II (Aerodrome)
    1. Lucknow

    2. Varanasi

    3. Kanpur

    4. Agra

    1. Babatpur

    2. Kheria

    3. Amausi

    4. Chakeri

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  9. The official bird of Uttar Pradesh is

    1. Peacock

    2. Saras

    3. Parrot

    4. Cuckoo

    Answer: b

  10. The most popular religious magazine ‘Kalyan’ is published from

    1. Mathura

    2. Rishikesh

    3. Gorakhpur

    4. Varanasi

    Answer: c