UPPSC Prelims General Studies 2011 Paper (Part 6 of 15)

  1. Which One of the following pairs is not correctly matched?

      • Vrindavan Mandir
      • Mathura
      • J K Temple
      • Lucknow
      • Vishwanath Mandir
      • Varanasi
      • Devipatan Mandir
      • Tulsipur

    Answer: b

  2. Which one of the following statements regarding uttar Pradesh, according to the provisional figures of 2011 Census is not correct?

    1. It accounts for 16.5 percent of the Country's population.

    2. It has the largest number of children in the country.

    3. Its decadal growth rate is 18.4%.

    4. Its Sex ratio is 908.

    Answer: c

  3. Famous Charkula dance is associated with

    1. Avadh

    2. Bundelkhand

    3. Brijbhumi

    4. Rohilkhand

    Answer: c

  4. Sardar Vallabh Bhai Patel Agricultural University is located at

    1. Faizabad

    2. Meerut

    3. Kanpur

    4. Jhansi

    Answer: b

  5. The winner of All England Badminton championship. 2011, Men's Singles Title, was

    1. Chen Jin

    2. Lee Chong Wei

    3. Lee Yong Dae

    4. Lin Dan

    Answer: b

  6. The Winner of Australian Open 2011, Men's Singles, was

    1. Andy Murray

    2. David Ferrer

    3. Novak Djkovic

    4. Roger Federer

    Answer: c

  7. The Captain of the Indian Hockey Team for Azlan Shah Cup Hockey Tournament, 2011, was

    1. Arjun Halappa

    2. Rajesh Kumar

    3. Rajpal Singh

    4. Shivendra Singh

    Answer: n/a

  8. Farrukhabad is known for

    1. Carpet weaving

    2. Glassware

    3. Perfume Manufacture

    4. Hand Printing

    Answer: d

  9. In Which of the following crops Uttar Pradesh is not the largest producer in India?

    1. Polato

    2. Rice

    3. Sugarcane

    4. Wheat

    Answer: b

  10. In ICC Cricket World Cup 2011 the “man of the tournament” was

    1. Kumar Sangakarra

    2. Sachin Tendulkar

    3. Tilakratne Dilshan

    4. Yuvraj Singh

    Answer: d