UPPSC Prelims General Studies 2011 Paper (Part 8 of 15)

  1. Govind is 3 years older than his wife Shyama and four times as old as his son Raghu. If Raghu becomes 15 years old after 3 years, what is the present age of Shyama?

    1. 60 years

    2. 51 years

    3. 48 years

    4. 45 years

    Answer: d

  2. Ten years ago Ram's age was half of Moti's age. If the ratio of their present ages is 3: 4, what is the total of their present ages?

    1. 25

    2. 28

    3. 32

    4. 35

    Answer: d

  3. Sonu bought a watch with 30 percent discount on the labelled price. He sold it With 20 percent profit on the labelled price. Approximately, what was his percentage of profit on the price he bought?

    1. 50

    2. 65

    3. 70

    4. 85

    Answer: c

  4. Which one of the following will come next in the series given below? LXF MTJ NPN OLR

    1. PHV

    2. PPV

    3. PTV

    4. PJW

    Answer: a

  5. There are four prime numbers. The product of first three is 385 and the product of the last three is 1001. First and the last numbers are respectively:

    1. 5, 11

    2. 5, 13

    3. 7, 11

    4. 7, 13

    Answer: b

  6. If the number 1 X 5 X 01 is divisible by 11, then X is equal to

    1. 2

    2. 6

    3. 8

    4. 3

    Answer: c

  7. Avinash spent ⅖ of his income for a month on rent and 3/4th of the remainder on other expenses. The balance of Rs. 180 he put in his savings account. How much was his income for the month?

    1. Rs. 1, 200

    2. Rs. 1, 400

    3. Rs. 1, 600

    4. Rs. 1, 800

    Answer: a

  8. The author of ‘Green Development’ is

    1. M J Bradshaw

    2. M Nicolson

    3. R H Whittakar

    4. W M Adams

    Answer: d

  9. The missing number in the following series: 0, 4, 18, 48, 180 is

    1. 58

    2. 68

    3. 84

    4. 100

    Answer: d

  10. Man as started a business investing Rs. 42, 000. After 7 months, Kamal joined him with a capital of Rs. 50, 000. At the end of the year, the total profit was Rs. 30, 160. What is Kamal's share in the profit?

    1. Rs. 10, 000

    2. Rs. 20, 160

    3. Rs. 10, 160

    4. Rs. 8, 000

    Answer: a