UPPSC Prelims General Studies 2011 Paper (Part 9 of 15)

  1. The surface area of a cube is 384 m2 Its volume will be

    1. 512m3

    2. 516m3

    3. 1032m3

    4. 216m3

    Answer: a

  2. The World Water Conservation Day is observed on

    1. 28 February

    2. 22 March

    3. 5 June

    4. 11 July

    Answer: b

  3. The Periyar Game Sanctuary is renowned by

    1. Lions

    2. Spotted deers

    3. Tigers

    4. Wild Elephants

    Answer: c

  4. Which one of the following cities has the largest slum population?

    1. Bangalore

    2. Chennai

    3. Delhi

    4. Surat

    Answer: c

  5. Which one of the following is the most urbanized country of West Asia?

    1. Israel

    2. Kuwait

    3. Qatar

    4. Saudi Arabia

    Answer: n/a

  6. Which of the following countries suffer from the acid rains?

    1. Canada

    2. France

    3. Norway

    4. Germany

    Select the correct answer from the code given below:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 2 and 3

    4. 3 and 4

    Answer: n/a

  7. The World Tiger Summit 2010 was held at

    1. Bangkok

    2. Nairobi

    3. New Delhi

    4. Petersburg

    Answer: d

  8. The author of ‘Nuclear, Reactor Time Bomb’ is

    1. C C Park

    2. E P Odum

    3. S Polasky

    4. Takashi Hirose

    Answer: d

  9. Which one of the following States India has recorded the maximum increase in literacy rate during 2001 − 2011?

    1. Bihar

    2. Gujarat

    3. Rajasthan

    4. Uttar Pradesh

    Answer: a

  10. As per the provisional figures of 2011 Census the second most populous State of India is

    1. Andhra Pradesh

    2. Bihar

    3. Maharashtra

    4. West Bengal

    Answer: c