Competitive Exams: Geography MCQs (Practice-Test 111 of 118)

  1. Consider the following statements regarding Kant's view on origin of the Earth:

    1. Kant introduced the Newtonian law of gravitation in his theory.

    2. Kant developed his theory accepting the principle of conservation of angular momentum.

    3. Though Laplace put forward the nebular hypothesis of origin of the Earth, Kant is regarded by many as the real propounder of the nebular hypothesis.

    Which of these statements are correct?

    1. 1, 2 and 3

    2. 1 and 3

    3. 2 and 3

    4. 1 and 2

    Answer: a

  2. Tertiary period had five epochs, Select the correct order in which these epochs appeared in the geological time scale from ancient to more recent times:

    1. Palaeocene-Oligocene-Miocene-Eocene-Pliocene

    2. Palaeocene-Pliocene-Oligocene-Miocene-Eocene

    3. Oligocene-Palaeocene-Miocene-Eocene-Pliocene

    4. Palaeocene-Eocene-Oligocene-Miocene-Pliocene

    Answer: d

  3. Pelagic deposits are mainly found below the depth of

    1. 1000 fathoms

    2. 100 fathoms

    3. 600 fathoms

    4. 200 fathoms

    Answer: b

  4. The given fault in the diagram is an example of

    1. Normal fault

    2. Overthrust fault

    3. Reverse fault

    4. Transcurrent fault

    Answer: c

  5. In the given diagram, the point marked as x in B part indicates

    1. Food plain

    2. Natural levee

    3. Meander scar

    4. Wind gap

    Answer: d

  6. Laterite is produced by

    1. Hydration and carbonation

    2. Hydrolysis and oxidation

    3. Leaching and oxidation

    4. Hydration and calcification

    Answer: c

  7. Which of the following is not a greenhouse gas?

    1. Carbon dioxide

    2. Methane

    3. Nitrous oxide

    4. Argon

    Answer: d

  8. The most abundant gas emitted from volcanoes is

    1. Water vapour

    2. Helium

    3. Sulphur dioxide

    4. Carbon dioxide

    Answer: a

  9. The blueness of the sky is mainly due to

    1. Absorption of blue light by the atmosphere

    2. Scattering of sunlight by air molecules

    3. Emission of blue light by air

    4. Presence of water vapour

    Answer: b

  10. Warming in the Earth's stratosphere is mainly caused by

    1. Release of latent heat energy during condensation

    2. Frictional heating caused by meteorites

    3. Chemical reaction between ozone and chlorofluorocarbons

    4. Absorption of solar radiation by ozone

    Answer: d

  11. Match List I (Cloud) with List II (Characteristics) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Cloud) List-II (Characteristics)
    1. Cirrus

    2. Stratus

    3. Nimbus

    4. Cumulus

    1. Rain giving

    2. Feathery appearance

    3. Vertically growing

    4. horizontally spreading

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: c

  12. Match List I (Types of Cloud) with List II (Mechanisms for Formation) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Types of Cloud) List-II (Mechanisms for Formation)
    1. Convective cloud

    2. Layer cloud

    3. Orographic cloud

    4. Funnel cloud

    1. Forced lifting of stable air

    2. Adiabatic expansion and cooling due to rapid local reduction in pressure

    3. Local ascent of warm, buoyant air parcel in a conditionally unstable environment

    4. Forced lifting of air as it passes over mountains or hills

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

  13. A relatively small rotating funnel that extends downward from the base of a towering cloud with thunder, lightning and strong gusty wind is known as

    1. Hurricane

    2. Tornado

    3. Tropical cyclone

    4. Extratropical cyclone

    Answer: c

  14. In the northern hemisphere, tropical cyclones and middle latitude cyclones are similar in that both

    1. Originate over warm ocean

    2. Intensify with increasing height above the ground

    3. Generally move from east to west

    4. Have winds that blow counter-clockwise around their centres

    Answer: d

  15. Match List I (Climatic Conditions) with List II (Tree Species) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Climatic Conditions) List-II (Tree Species)
    1. Temperate

    2. Hot Deserts

    3. Equatorial

    4. Mediterranean

    1. Oak

    2. Acacia

    3. Spruce

    4. Mahogany

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: d