Competitive Exams: Geography MCQs (Practice-Test 112 of 118)

  1. A submarine mountain rising more than 1000 metres above the ocean floor is known as

    1. Sea mount

    2. Abyssal hill

    3. Guyots

    4. Submarine ridge

    Answer: a

  2. The ocean relief is generally

    1. more diverse than that of the continents

    2. more uniform than that of the continents

    3. showing minor variations only

    4. not much of a significance

    Answer: a

  3. Consider the following statements:

    1. Among the major oceans, Indian Ocean is warmer than the Atlantic and Pacific oceans in both the hemispheres.

    2. The average surface temperature of Pacific Ocean is higher than that of the Atlantic Ocean in the southern hemisphere.

    3. Among the major oceans, the Atlantic Ocean is the coldest in the equatorial region.

    Which of these statements are correct?

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: b

  4. Consider the following statements: Salinity of water in the equatorial oceans decreases because

    1. large rivers like Amazon and Congo enter into the sea.

    2. evaporation is less.

    3. waters from Arctic and Antarctic mix with the waters of Equator.

    4. of heavy rainfall.

    Which of these statements are correct?

    1. 1 and 2

    2. 3 and 4

    3. 1 and 3

    4. 1 and 4

    Answer: d

  5. 20. Which one of the following sequences in the increasing order of salinity concentration in their waters is correct?

    1. Gulf of California-Baltic Sea-Red Sea-Arctic Ocean

    2. Baltic Sea-Arctic Ocean-Gulf of California-Red Sea

    3. Red Sea-Gulf of California-Arctic Ocean-Baltic Sea

    4. Arctic Ocean-Gulf of California-Baltic Sea-Red Sea

    Answer: b

  6. Oozes are associated with

    1. Volcanic deposits

    2. Terrigenous deposits

    3. Pelagic deposits

    4. Coral reefs

    Answer: c

  7. Match List I (Deposits) with List II (Locations) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Deposits) List-II (Locations)
    1. Silt

    2. Red clay

    3. Ooze

    4. Gravel

    1. Continental shelves

    2. Oceanic plains

    3. Continental slopes

    4. Oceanic deeps

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: b

  8. Which of the following is a warm current?

    1. South Pacific current

    2. Kuroshiwo current

    3. Labrador current

    4. Rip current

    Answer: b

  9. Which of the following conditions are associated with El Nino phenomena?

    1. Heavy rains in South America and droughts in Australia

    2. Droughts in South America and heavy rains in Australia

    3. Heavy rains in both South America and Australia

    4. Droughts in both South America and Australia

    Answer: a

  10. Spring tide means

    1. Higher high tide, higher low tide

    2. Higher high tide, lower low tide

    3. Lower high tide, lower low tide

    4. Lower high tide, higher low tide

    Answer: b

  11. The important species of the Mediterranean biome are

    1. Mahagony, ebony, rosewood

    2. Cork, olive, citrus trees

    3. Eucalyptus, oak, wattle

    4. Pine, cedar, fir

    Answer: b

  12. Plants of tropical and sub-tropical regions are called

    1. Megatherms

    2. Mesotherms

    3. Microtherms

    4. Heksotherms

    Answer: a

  13. Plants having thorny leaves and penetrating roots are classified as

    1. Xerophytes

    2. Hygrophytes

    3. Mesophytes

    4. Desert plants

    Answer: a

  14. Match List I (Regions) with List II (Characteristics) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Regions) List-II (Characteristics)
    1. Selvas

    2. Savannas

    3. Monsoon lands

    4. Tundras

    1. Tropophytes

    2. Mosses and lichens

    3. Epiphytes

    4. Grasses and trees

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  15. Match List I (Biomes) with List II (Species) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Biomes) List-II (Species)
    1. Coniferous forest

    2. Tropical rain forest

    3. Tropical deciduous forest

    4. Temperate forest

    1. Spruce

    2. Rubber

    3. Sal

    4. Oak

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: d