Competitive Exams: Geography MCQs (Practice-Test 114 of 118)

  1. Which one of the following stages indicates the initiation of population explosion in the demographic transition?

    1. Stage I

    2. Stage II

    3. Stage III

    4. Stage IV

    Answer: b

  2. Which one of the following is the most important basis of the Whittlesey's classification of agriculture of the world?

    1. Functioning forms of agriculture

    2. Distribution of climatic elements

    3. Forms of livestock grazing activities

    4. Regional distribution of the principal crops and animals of commercial significance

    Answer: a

  3. The south-western part of California is known for

    1. Subsistence agriculture

    2. Forestry

    3. Temperate grain farming

    4. Mediterranean agriculture

    Answer: d

  4. Match List I (Minerals) with List II (Chief Producing States) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Minerals) List-II (Chief Producing States)
    1. Coal

    2. Petroleum

    3. Manganese

    4. Mica

    1. Karnataka, Madhya Pradesh

    2. Bihar, Andhra pradesh

    3. Bihar, West Bengal

    4. Maharashtra, Karnataka

    5. Assam, Gujarat

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 5
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 5
      • 1
      • 3

    Answer: a

  5. The highest hydro-power potential in the African Continent is in

    1. North-western Africa

    2. North-eastern Africa

    3. Equatorial Africa

    4. Southern Africa

    Answer: c

  6. Weber introduced a famous locational theory for localisation of manufacturing industries, known as

    1. Hexagon

    2. Circle

    3. Triangle

    4. Rectangle

    Answer: c

  7. The shortest route from Los Angeles to Moscow is over the

    1. Atlantic Ocean

    2. Pacific Ocean

    3. North pole

    4. South Pole

    Answer: c

  8. Consider the following statements:

    1. The shelter of Bedouins is known as Khaimas.

    2. The shelter of Kirghiz is called as kraals.

    3. The cattle-shade of the Bakarwals of Jammu and Kashmir is known as Kothas.

    4. The Innuits shelters are known as igloos.

    Which of these statements are correct?

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1 and 3

    4. 1 and 4

    Answer: b

  9. Match List I (Settlements/Hamlets) with List II (Description) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Settlements/Hamlets) List-II (Description)
    1. Nucleated settlements

    2. T-shaped settlements

    3. Fan shaped settlements

    4. Dispersed hamlets

    1. Remote and inaccessible areas

    2. Rich agricultural plain areas

    3. Junction of village road with main highway

    4. Converging at religious centres

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  10. Match List I (Minerals) with List II (Places) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Minerals) List-II (Places)
    1. Bauxite

    2. Coal

    3. Iron ore

    4. Petroleum

    1. Alabama

    2. Baku

    3. Kuzbas

    4. Surinam

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  11. In which one of the following mountain ranges of South Africa, are the world's greatest goldfields located?

    1. Roggeveldberg

    2. Groot Swartberg

    3. Witwatersrand

    4. Drakensberg

    Answer: c

  12. Match List I (Natural Region) with List II (Location) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Natural Region) List-II (Location)
    1. Equatorial

    2. Dry summer

    3. Interior lowlands

    4. High plateau

    1. Around the Mediterranean Sea

    2. Amazon and sub-tropical Congo basin

    3. Plateaus of Ecuador (warm) and Columbia in South America

    4. Plateaus of Tibet type in the and Bolivia tropical belt

    5. From Caspian eastwards towards the Pamirs

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 5
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 5
      • 2
      • 2
      • 1
      • 5
      • 3
      • 3
      • 5
      • 4
      • 2

    Answer: c

  13. The favourable percentage of sea water salinity from the point of view of fish production is

    1. 2.0 to 2.5

    2. 2.5 to 3.0

    3. 3.0 to 3.5

    4. 3.5 to 4.0

    Answer: c

  14. The sequence of the Great Lakes of USA from east to west is

    1. Huron-Michigan-Ontario-Superior-Erie

    2. Superior-Ontario-Erie-Michigan-Huron

    3. Ontario-Erie-Huron-Michigan-Superior

    4. Erie-Huron-Michigan-Ontario-Superior

    Answer: c

  15. The Canadian Pacific Railway runs between

    1. Edmonton and Halifax

    2. Montreal and Vancouver

    3. Ottawa and prince Rupert

    4. Halifax and Vancouver

    Answer: d